Tuesday, November 25, 2014

teka-teki bulan november

hye sume..
sory tau lately kurang entry..
bukan pe...
malas menyelubungi...

duk godek blog tgk bulan ni xde post ag.. 
sooo... here i am...

bulan ni sy on clomid 150mg..
amik clomid je..
try la test opk..
penat test xpenah dpt positif.. 
xtau la ambe ni silap ke atau mmg xpandai hahahaha..
so malas nk pk lantak la..

kire2 purata hr bile subur... angaran dlm cd16 hingga cd21..
so dlm mase tu aku kene usaha la untuk besama..
susah jugak nk ajak huby besama..
so last2 aku ase lantak la.. ade rezeki ade la.. aku malas pk..
time subur tu ade gak rase lain2 badan aku tp mmg aku xpasti..
 bile aku subur pon aku xpasti..
aku jangka bulan ni paling awal pon cd35 aku peyed.. 
so ade lg 6 hr sblm cd35..

2 hr lepas xtau la nape badan aku ase lemah gile.. ase nk demam pon ade..
tp xdemam pon.. siap tdo awal mlm tu..
xlarat giler..
smlm pon ase xsedap badan..
3 kali muntah.. xsedap perut.. lemah je.. pastu mlm da ok sikit tp still xkuat mane jugak..

n hr ni perut aku xselesa sangat xtau la nape.. pg td test mmg negetif la..
aku xharap aku peknen..
mgkin sb2 lain aku jd camni..
contohnye mgkin sb aku kene kencing kotor ke..
sb kencing kotor pon simptom2 die camni gak..
muntah. pening n sakit kt ari2.. kencing kerap..
mgking la...
xpon ... masalah hormon..
ye la bulan ni kan makan clomid.. mungkin efek die kot..

n aku harap sangat2 BUKAN peknen luar rahim..
ya Allah.. tolong la... aku ade 1 je lg tiub y aku blh berharap untuk zuriat..
harap2 bukan la..
risau sebab sakit kt ari2 ni kejap sakit kt tiub belah kiri kejap sakit kt belah kanan y xde tiub..
kejap kat tengah2.. n mase tengah taip ni pon ari2 xselesa sangat..
ase nk peyed pon ade..
lau peyed ase cam awal sgt da hr nih..
arap2 xde pape y membimbangkan la..
tolong doakan aku ye..
da 4 tahun kawen..
asenye diri da bersedia.. insya Allah..

nt test lg esk lusa sampai mgu depan selagi xpeyed..
sb lau melarat aku kene p hosp cek nape sakit perut..
penat... hr ni aku penat giler  ase cam sengugut pon ade...
paling best aku nk tunduk pon ase sesak je..
ohhh katil... dimanakah kau tika aku memerlukan..

p/s: mood= pala pening, mual ase nk muntah, perut xselesa, ari2 lagi la xseleesa, peha kebas, betis lenguh, lengan n seluruh badan lengun.. mataku pedih penat... ooohhh... nk tido.... xlarat... =.="

Monday, October 20, 2014

twinkle twinkle litter star of my heart

Twin.....
slalu jd igauan aku sejak kecik ag..
aku sentiasa tertarik dengan twin... aku suke twin...
kakak ipar aku twin...
kawan2 skolah aku ramai y twin...
student2 aku pon twin...

aku penah terbayang jika aku pon ade twin mase kecik dulu...
best nyee....
then aku kenal laki aku... 
aku cite2 la kt mak aku..
"mama, kakak die twin... ade peluang nih sy blh twin.."
wooww.... sblh kawen aku da terbayang twin...
ase cam hidup aku nih die belengu twin je sokmo2...

bile kawen... da masuk 4 tahun da... still xde anak..
twin still terbayang tiap mase...
aku peknen kali pertama ade 2 telor matang.. kemungkinan twin.. 
tp masalah lak bile scan xnampak a.k.a pregnancy aku xjadi..
kali ke 2 pregnant..
2 janin dalam rahim aku.. 1 nampak karung 1 xbape nampak...
n 3 kat dlam tiub...
kembar 5 tuhh!!!!
tp sume xjadi gak.. so pas gugur aku decided nk rest setahun dulu baru plan balik nk peknen..
so rest...

lepas gugur tu.. aku asyik terbayang twin je...
lau 1st twin second pon aku nk twin.. 
aku nk banyak2 anak...
xpe..
semoga Allah permudahkan...
pas gugur tu.. aku de mimpi baby tau... 
mase tu lepas tgk twilight y peknen tuh..
mimpi tu sangat jelas aku ingat...

mimpinye camni...

aku mimpi aku peknen then aku bersalin..
pegang 2 2 kt tangan aku.. 
baby laki twin..
kulitnye putih rambut merah perang.. hensem sangat..
tapi matenye sangat tajam.. agak menakutkan..
then dorang membesar sikit demi sikit...
suke aku..
dr pemantauan aku.. dorang tu siap blh panjat2 langsir lg... dor ade gigi taring..
then dorg nangis nk susu... aku bg la nenen.. tp y pelik dorang xnak belah kiri sume nak belah kanan..
so terpaksa la susukan sorang2..
yang pasti n sangat pasti... dorang menyusu tu sangat terasa puting disedut sampai tertarik2 urat dada aku belah kanan... mmg sangat terasa hokey... 2 2 plak tu rase... tu la 1st time aku tau rase memberi susu dada... it so real walaupon dalam mimpi... sampai terjaga pon aku blh ingat perasaan susu dada diisap.. mase bg susu tu aku leh nampak urat dada aku sb kuatnye dorang menyusu...

well twin..
who knows..
insyaalh... 
aku bersedia... 
walaupon xpasti.. tp org mcm aku ade masalah fertility ni ade kemungkinan tinggi..
nak2 aku makan clomic untuk peknen..
next cycle ni aku nk start clomic..
mane tau peknen tanpa iui.. 
so sblm peknen aku da research da.. 
nk jaga twin camne..
makanan.. baju... permainan... giliran.. penyusuan..
aku bersedia supaya nt dipermudahkan..
amiin..
amiin kan aku ye korang...

madu fantasiku

hari nim ambe brase nop menaip lok waseang..
kisoh pasal madu...
bukan mende... kite xjangka kan mende2 akan datang.. mintak simpang la.. tp da kalau takdir kite kene la ready dr segi fizikal mental dan rohani...

sokmo duk terbayang.... jikalau laki aku kawen lain...

hmm aku ckp ambik lah nok sgt tp mesti menepati syarat2 aku hokey.. lau x aku xterima...

no 1... pas kawen mesti duk skali sebumbung... nk sangat laki aku kene ikut cakap aku sb laki aku hak aku laki ko pon hak aku so ikut aku la.. bilik asing xpe... tp kene tahu la.. laki aku tu bantal peluk aku lau x aku xlena tdo... jangan heran n pelik lok bile time mu tetibe aku masuk bilik mu aku g peluk laki aku... lau mu xwi... ngn2 mu skali aku peluk janji aku lena... haku pedulik hape...

no 2... bab masak... aku suke masak.. masakan aku leh tahan... tugas mu senang je.. kupas bawang atau sedia bahan.. pastu simpan balik barang2 aku gune n masak pastu sedia lauk pauk atas meja.. tu je... nasi mu nanok sokmo... bukan pe aku xsuke main air nih.. nk2 basuh pinggang.. mmg xwahi mane la... xpe a mu ade.. dh mu nok sangat laki aku.. kene ikut la care aku..

no 3.... bab baju... mu tukang basuh baju ngn jemur baju neh... xpe aku lipat...  bab gosok gilir2 a... xpe mu jangan risau aku xmakan org... aku baik..

no 4.... bab agama... tiap kali subuh n magrib mesti jemaah n dengar tazkirah atau mengaji....

no 5... bab anak... anak mu anak aku anak aku ank mu.. masing2 kene jd ibu susuan tau... masing2 kene jaga.. xde istilah sendiri sendiri...

no 6... jangok... mu jangan lebih2 dr aku.. lau aku xjangok mu jangan nok jangok... mesti same... aku xwahi nok kelih heh lebih2 eh...

no 7... perangai... mesti sopan santun... baik.. senyum sokmo.. xdok hasad dengki.. atau hasad nok kongker sorg... tahu la aku wat nape nati... bab tu aku nk kite duk skali.... FYI.... aku bukan la seseorang y boleh dijangka ye... anytime aku leh berubah....

no 8... umo.. mesti muda dr aku atau lebih kecik dr aku... sb aku xwahi mu lebih2 lake dr aku.. susoh aku nok terima mu nati..

lau laki aku wahi mu maknenye aku kene wahi ke mu.. mu jangan pelik.... alu ye nok tdo atas peha mu.. mu jangan pelik aku tdo etep atas peha mu... alu ye peluk mu mu jangan pelik aku peluk mu neh... wane2 mu kene wahi aku... bukan pe... mu jd madu aku a.k.a jd member aku skali.... mane tahu silap ari bulan laki aku tdo bilik aku aku g tdo ngan mu.. doh kamcing ngak dkpon... ingat... sume bende kene share skali.. dh mu nok sangat laki aku maknenye sume skali la mu kene terima pasal hidup kami....y mu kene tahu... dang mu jd madu aku maknenye mu da terikat ngan aku tau... suke ke dok suke ke ade aku kesah....

ibarat kate laki aku la... hok mu hok aku hok aku hok mu hok aku tetap hok aku neh... doh kate nok kongsi sangat kang.... mu kene ingat... maksud kongsi ngn aku tu adalah kongsi semuanya ngan aku JUGAK!!

bab balik kampung pon kene gilir tau.. xdok istilah xadil atau dengki ngn aku.. lau balik umah mak aku mu pon kene ikut... mu jd madu aku maknenye mu pon anok mok ayoh aku.. xde hal.. ayoh mok aku bereh sb koho rama kuage ye....

se ag nk pesan.... td pasal aku.. aku bereh tp... mu kenal ke laki aku???????
aku bet mu xkenal... aku je y tahu.... ape die suke. ape die xsuke.. die makan pe... camne nk handle amarah die... rumit... rumit... good luck la lau nk tackle laki aku neh... lau berjaya tahniah... ingat sblm kawen lain selepas kawen semua reveal... laki aku jenis y sangat sensetif sangat... salah sikit siap la... hahahaha..

y ikhlas,
madu mu a.k.a isteri pertama

p/s.. untung sape jd madu aku hahahaha jage2....

Sunday, September 14, 2014

upt murah! murah!


hye sume kesayangan readers ku sekalian...
disebabkan ambe ade masalah fertiliti ambe terjebak la jugak
dalam kancah pengunaan upt a.k.a. urine pregnant test secara berleluasa..

so kali ni giliran ambe lak nk jual upt nih dengan harga y adoi...
lebih murah!
farmasi pon xde jual..
farmasi pon xleh challenge..

mase xpeknen tiap2 bulan test..
mase peknen hr2 test nk tgk paras hormon makin meningkat ke x..

n penggunaan upt ni sikit sebanyak membantu sy untuk pantau 
kehamilan sy...

walaupon buat mase sekarang xpeknen ag pas gugur aritu
 xpe lah sy datang nk membantu rakan2 lak 
y same2 alami masalah fertiliti...
disamping itu leh tolong doakan sy blh jugak peknen tanpa apa2 masalah..

p/s = 3 hr lepas baru dapat tau ade cycst belah kiri n diberitahu xleh peknen lg selagi cycst xilang or kecut sb leh mengganggu kehamilan iaitu kemungkinan kandungan luar rahim jugak..
tolong doakan sy ye.... terima kasih...

Friday, June 13, 2014

tieya oh tieya....vs gastrik

hye sume...
lame da xmai sini..
bz memanjang dlm 2 3 bulan ni..
asyik kursus je...

hehehe

hr ni tmbang 63.7kg..
mmg xdiet lgsg lah..
sume makanan lalu sume balun..
paling best..
gastrik makin teruk...
mmg xleh xmakan mesti pedih perut, sakit dada, sakit belakang..

tp lau pose ok je...
xsabar nk mula diet bile pose nanti..
llau pose leh disiplin sikit lau x mmg xtahan..
lau dpt makanan tu plak da mcm hantu raye lapar..
main telan sampai xsempat nk kunyah..
camne la gastrik nk elok kan lau camtu...
oh la gastrik....

sakit ke ape ke buat mase skrg xde amal makan supliment pape pon..
sume makanan telan kecuali berasakan soya..
sb ade pcos kan.. iasu gak...
(soya je xamik bende lain amik.. tieya..tieya.. =.=")

so hr ni da 3 minggu lewat peyed.. n mmg kompom xpeknen..
tp ditahap ni perut kt rahim sakit kiri n kanan..
xtau la nape.. adakah sb ovari makin membesar sb xjaga makan? hmm mmg xleh jawab.. -_-"
ni tunggu peyed la ni.. takut xsempat ganti pose je nt... ade lg 6 hari...
arap2 sempat la..

pape pon..
hepykan diri..kene motivated balik diri..
lau x jahanam aku..
makin gemuk n makin buruk
:-P

Sunday, April 27, 2014

perjalanan diet sy :-P

one word!!
JAHANAM...
hahahahhaha
xleh harap tol...

aritu mmg semangat diet tp terpaksa kantoi sb kene serang gastrik aritu..
n sejak kene gastrik tu nasi xskip..
sejak dr balik langkawi tu dlm 10 april camtu..

pedihnye perut sampai xtau nk wat camne.. depan belakang sakit..
g ngurut maj member ckp setiap urat ade syaitan duduk.. tu y sakit sgt...

tu la....
banyak sangat jalan... 
main redah je...

so ingat mgu ni nk reduce nasi..
nk start balik diet..
please tieya...
ubat gastrik jangan lupe..

hok aloh......
hehehehehehehehehe....

Tuesday, April 8, 2014

kos fertiliti

ade org tny bape kos iui sy buat..
sy buat kt hosp sultanah nur zahirah terengganu..
sy govement servant..
so da 3 kali buat iui sume free...
nk masuk kali ke 4 ni xtau la kene bayar ke x sb doc xde ckp..

so sy tny lau iui dlm RM45 ringgit je kt HSNZ tu... sal ubat bagai xtau la bape...
ade y cakap RM500 ubatnye.. bergantung atasla seseorg kot..
tp lau ubat duphaston sepaket RM55 lebih asenye...

lau kat luar swasta bawah RM2k kot bergantung atas ubat..
iui ni senang je...

so sy tnye sal kos ivf kt HSNZ aritu..
dorang cakap dlm RM3500 je...
paling2 mahal pon RM4000....
sy ckp la murah sangat.... nurse tu ckp ye la murah sampai xmenang tangan ramai sangat request..
tp kebanyakan kt luar biasenye RM8k ke atas...
paling2 busuk kene ade RM30k dlm tangan...

kebanyakkan patient pon buat pinjaman untuk wat ivf...
tp xsemestinye berjaya...
peratusannye rendah sangat..
pape pon ALL THE BEST...

Saturday, March 15, 2014

kegunaan berus solekan

Kenali Peralatan Solekan ~ Jenis-jenis Berus


Jenis Berus Dalam Gambar dan Fungsinya :
1)Berus Besar
- Digunakan untuk sapu bedak supaya rata

2) Berus Sedang
- Digunakan untuk aplikasi 'shading' supaya rata

3) Berus sedang, hujung condong
- Digunakan untuk meratakan pewarna merah pipi (blusher)

4) Berus kecil, hujung lebar berbentuk segitiga
- digunakan untuk membersihkan wajah dai sisa-sisa kosmetik yan melekar

5) Berus kecil, hujung condong
- Digunakan untuk sapuan 'shading' pada bahagian hidung

6) Berus kecil, hujung rata
- Digunakan untuk meratakan pewarna mata supaya memberikan kesan lembut

7) Berus kecil, hujung keras dan rata
- Digunakan untuk sapuan pewarna pada alis mata

8) Berus tirus berbentuk sikat
- Digunakan untuk merapikan bulu alis mata

9) Berus berbentuk sikat
- Digunakan untuk merapikan aplikasi maskara dan menyamarkan warna alis mata

10) Berus tirus kecil berhujung bulat
- Digunakan untuk merapikan sapuan gincu supaya nampak lebih menawan

KEGUNAAN WARNA CONCEALER

Concealer Warna Beige

  • Menutupi noda secara ringan.
  • Mengurangkan garis-garis lembut cii wajah.
  • Menutupi jerawat.

Concealer Warna Coklat (Brown)
  • Menutupi jerawat yang besar.

Concealer Ungu (Purple)
  • Mencerahkan wajah yang kelihatan kusam.
  • Pemakaiannya harus berhati-hati dan senipis mungkin.

Concealer Kuning (Yellow)
  • Menutupi Iingkarari hitam cli bawah mata.
  • Menutupi bintik-bintik hitam pada pipi.

Concealer Hijau (Green)
  • Menyamai-kan bintik-bjntjk merah pada kulit.

Penggunaan Alas Bedak (Foundation)



 
Rahsia kesempurnaan solekan adalah penggunaan alas bedak (foundation). Jika sapuan bedak alas tidak cermat hasilnya bercapuk atau kelihatan seperti topeng. Kamu perlu tahu tekstur dan warna yang sesuai untuk jenis kulit kamu agar kelihatan asli dan tahan lama.
Jenis Alas Bedak
1) Alas Bedak Cecair

Sesuai untuk solekan harian jenis kulit normal atau kering.
Cara pemakaian:
- Letak sedikit pada belakang tangan membentu bulatan kecil. 
- Sapukan sedikit dengan titik-titik pada wajah dan leher.
- Ratakan dengan hujung jari atau span lembab. Berikan lebih tumpuan pada bahagian bawah mata.
2) Alas Bedak Padat
Sesuai untuk solekan harian terutamanya bagi kulit berminyak kerana hasilnya tidak berkilat.
Cara pemakaian:
- Gunakan span untuk meratakan pada wajah. Ratakan dengan hujung jari atau span lembab agar kelihatan sempurna.
3) Alas Bedak Krim
Bentuk seperti alas bedak padat tetapi kaya dengan krim. Biasanya digunakan untuk solekan artis, pengantin atau persebahan pentas kerana hasilnya dapat menutup noda atau cela pada wajah dengan mudah dan sempurna.
Cara pemakaian:
- Gunakan span kering meratakan pada wajah. Guna span lembab jika mahu kesan yang lebih nipis. Elak mata pandang ke arah bawah sebelum kering untuk hindari kesan retak atau garis.
4) Alas Bedak Sheer (tinted moisturizer/ bb cream)
Digunakan untuk solekan ringan , natural dan bercahaya. Agak kurang sesuai untuk kulit berminyak atau berjerawat kerana hasilnya agak berkilat.
Cara pemakaian:
- Sapukan sedikit dengan titik-titik pada wajah dan leher.
- Ratakan dengan hujung jari .
5) Alas Bedak 2 in 1
Formula 2 in 1 berupa alas bedak dan bedak padat dalam satu kemasan. Disarankan untuk kulit berminyak kerana kandungan bedak yang ada dapat menyerap minyak berlebihan pada wajah.

Cara pemakaian:
- Gunakan span kering untuk hasil yang tebal atau guna span lembab untuk hasil yang nipis.
- Sapu rata sampai ke leher.
- Tidak perlu berbedak lagi.

6) Alas bedak Stick
Tidak berkilat namun kaya dengan krim, jadi kurang sesuai untuk kulit berminyak. Sangat mudah digunakan dan dapat berfungsi sebagai concealer dan shading.

Cara pemakaian:
- Sapukan terus ke wajah dan leher untuk hasil yang tebal. Gunakan span lembab untuk hasil yang nipis.


Tips Sapuan Alas Bedak
Buat sapuan nipis terlebih dahulu.
Biarkan beberapa minit untuk kering. Kemudian tambah sapuan lagi jika perlu untuk elak wajah seperti topeng.
Setelah membuat sapuan dari mana- mana jenis alas bedak, gunakan berus besar untuk membuang sisa-sisa alas bedak yang boleh membuat wajah kelihatan capuk.

Friday, March 14, 2014

AURAWHITE STEMCELL SPECIAL EDITION


AURAWHITE SPECIAL EDITION 15X STEMCELL & 1,000,000 MG ~ 700gm

HARGA : RM185 SM/RM190 SS FREE POSTAGE
FREE POSTAGE
FREE SHAKER
FREE AURA SHINE ( TRIAL )/ SERUM DIAMOND
FREE PAPER BAG

WOW ! EKSKLUSIF dari Aurawhite Beauty. Aurawhite STEM CELL SPECIAL EDITION minuman kolagen terbaru yang segalanya EXTRA ! WOW ! WOW !
Extra Collagen ! Extra Taste ! Extra Glutathione ! Extra 15x Stemcell ! Extra Ingredient ! Wow Fabulous Uollss !
LEBIH PUTIH ! LEBIH POWER ! LEBIH EFEKTIF ! LIMITED STOCK ! FIRST COME FIRST SERVE ! GRAB IT NOW !

50x Anti Oxidant . Pro Whitening System . Gold Standard .

Antara bahan utama :

Salmon Collagen Peptide
Kualiti kolagen Gred terbaik dari ikan laut dalam meningkatkan penghasilan kolagen yang berkualiti.

Extra Glutathione
Memberi kuasa pencerahan 50% lebih pantas

15x Stem Cell
dari ekstrak Phyto superfruit iaitu Green Apple Stemcell Phytocelltec, Maquiberry, Roselle Stemcell, Cranberries, Strawberry, Snow lotus Stemcell, Raspberry, Red Apple Stemcell, Blueberry, Pomegranate, Grapes, Dragonfruit stemcell, Brocolli Stemcell, Prune Stemcell & Kiwi Stemcell.

Virgin Coconut Oil ( Kelapa Dara Premium)
Mempunyai 1001 khasiat untuk kesihatan membantu membunuh virus & bakteria dalam tubuh.Mencegah kepada penyakit di perkaya dengan zat tambahan yang mengandungi vitamin E,A dan D.

Rose Hips

Di Negara barat rosehips di gunakan untuk tujuan mencantikan kulit & awet muda. Menurunkan kadar kolestrol LDL & meningkatkan kadar HDL.

Camu Camu Fruit
60x lebih tinggi kandungan vitamin C dari oren! Ia hanya boleh di dapati di Negara Amazon yang baik untuk kesihatan dan kecantikan.

Astaxanthin
Mencegah dari radikal bebas. Astaxanthin mempunyai kekuatan anti oksidan tertinggi di dunia, memperbaiki daya tahan tubuh. Baik untuk mata, rambut & kulit.

Hyaluronic Acid
Meningkatkan kelembapan kulit secara menyeluruh.
Kulit lebih sihat & lembap.

Oregano Leaf
Merawat masalah kulit seperti luka, ruam, eczema,bengkak . Ia merangsang pegeluaran susu ibu, melancarkan haid,memulihkan otot rahim.

Pearl Powder
Merawat keradangan, meningkatkan penglihatan, meningkatkan system imunisasi tubuh badan, menguatkan rambut.

Kebaikan AURAWHITE STEMCELL SPECIAL EDITION
+ Kesan seawal 7 hari.
+ Dengan 15x Premium Stemcell
+ Pencerahan kulit lebih pantas
+ Kulit lebih anjal dan gebu
+ Mengaktifkan penghasilan kolagen
+ Anti Penuaan
+ Meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan
+ Mengatasi masalah kulit seperti jerawat,
pigmentasi & melasma.
+ Mengurangkan kedutan & garis halus
pada wajah.
+ 60% kulit lebih lembap
+ Membantu masalah kulit
+ Mengatasi masalah keguguran rambut
+ Mengurangkan parut & tompok hitam
+ Mengurangkan cellulite
+ Mengurangkan rekahan pada tumit
+ Mengurangkan stretchmark
+ Melembapkan bibir yang kering
+ Detoxifikasi toksin dalam badan
+ Atasi masalah sakit sendi
+ Menguatkan tulang
+ Menurunkan kadar kolestrol
+ Memberi tenaga & meningkatkan stamina
+ Meningkat pegeluran susu ibu
+ Sesuai untuk lelaki dan wanita

P/S = sy da try...selepas sehari pon da rase perubahannye.... xsampai seminggu kulit jd licin sangat n jerawat makin kurang..  produk terbaik penah sy cuba! CEPAT2 ORDER DENGAN SY!! ANDA XKAN MENYESAL... RASENYE PON SANGAT SEDAP..!

Sunday, March 9, 2014

perjalanan diet xcercise sy

perjalanan sy xleh diharap lgsg!
ape bende lalu depan mate sume nk ngap.. 
last2 muntah balik sume benda..

skrg ni xleh nk makan banyak..
xselesa ase nk muntah je..
so makan sikit je tp kerap.. 

da xmakan nasi da.. 
lau tingin tu xsampai sesudu la..
xde selera da tgk nasi..
diet punye pasal..

ingat nk wat atkins tp xtahan xdpt gula..
jd pening... 
dah seminggu cube nk diet tp tiap2 hari gagal..
same la hr ni jugak..
hr ni bekpas makan isi ayam seketul tp p minum air limau plak..
arap survive la hr ni sehari hope esk same gak..

penurunan berat?
mase gugur aritu 64kg..
jumaat lepas p jogging atas bukit.. 
n semalam 1 hr berkampung dekat gambang..
7 kali naik bukit n berkayuh n berenang sampai krem sume kaki tangan..
last2 semalam timbang 59kg...
kire smlm turun sekilo je walaupon duk penat2 pon..

xpe lah... 
sy xkan putus asa kali ni selagi xsampai 48kg..
ape nk jd jadi lah janji dpt 48kg tu..
USAHA TANGGA KEJAYAAN!!!

nk try buat atkins minggu ni..
arap bertahan..
hr ni nk rehat dulu sb smlm balik gambang sampai kt teganu kol 11..
xlarat sangat tdo kt umah mama dulu so tolak balik jeli kol 5.30pg td..
terlajak tdo sejam setengah..
sian my hubby...
marah sangat sampai menangis...
nk wat camne... 
3 alarm da pasang tp 2 2 xsedar..
ni namanye ketentuan..
sib baik sempat pg td tp hubby da putus asa..
so dlm kol 7 tu die da bawak pelan sb org da mula kuar rumah.. 
so sampai umah sampai 7.15 die masuk mandi n pakai baju keje..
macam da pasrah je p keje kol 7.30 tu.. sb die masuk keje 7.30..
perjalanan nk g keje 15 minit...
im sorry sayang..
i dont mean to..

arap die xmarah bile die balik keje nati..
so hr ni nk rehat je dulu sb badan penat xilang lg...
nk masak2 tuk die n rehat.. 
so esk baru ase nk g gym...
wahhh xsabar asenye nk g gym...
<3

Saturday, February 22, 2014

cara nk rawat rambut kering n mengerbang

hai sume....
kite kembali pada kecantikan rambut..
sy mempunyai rambut panjang sampai pinggang..
sy suke rambut sy tp masalah sy rambut sy kt hujung mengerbang n kering..
sy tgk org lain rambut panjang cantik je...
selidik pynye selidik tau la sy nk bg cantik camne..
sy merancang nk potong pendek rambut sy sb sy tau hubby sy da rimas da.. 
so sementara nk potong tu sy nk main2 dulu dengan rambut panjang..
well sy ni jenis mudah bosan dengan sesuatu n sukakan perubahan..
mcm makanan.. sy xsuka masak makan y same je.. dlm sehari mesti lauk y lain..
so untuk rambut ni sy nk tgk camne rambut sy leh pikat sidia..
so sy nk jadikan rambut sy camni....
so camni la y sy nk..
so rambut sy sekarang camni...
contoh je la... nk tunjukkan haram kan lau laki jumpa..

Cara Merawat Rambut Kering Dan Mengembang. Rambut atau sering disebut bulu adalah organ seperti benang yang tumbuh di kulit hewan dan manusia, terutama mamalia. Rambut muncul dari epidermis (kulit luar), walaupun berasal dari folikel rambut yang berada jauh di bawah dermis. Struktur mirip rambut, yang disebut trikoma, juga ditemukan pada tumbuhan. 

Rambut yang sehat dan indah menjadi dambaan setiap wanita. Namun terkadang banyak hal yang membuat rambut menjadi rusak. Diantaranya adalah rambut rontok, rambut kering dan rambut bercabang.

Rambut rusak bisa disebabkan oleh beberapa hal, diantaranya terlalu lama terkena sinar matahari, terkena berbagai zat kimia dari produk perawatan rambut yang tidak aman, atau karena kesalahan dalam memperlakukan rambut itu sendiri.

Lalu seperti apa perawatan rambut yang benar agar tidak mudah rusak, kering maupun bercabang? Oke, simak beberapa tips berikut ini:

1. Membersihkan Rambut

Bersihkan rambut Anda setiap hari atau setiap dua hari sekali menggunakan shampo yang mengandung vitamin E. Vitamin ini sangat baik untuk memperbaiki rambut rusak. Pastikan Anda membersihkan sisa shampo saat membilas rambut dengan air dingin.

2. Gunakan Kondisioner Rambut

Sekali dalam seminggu, gunakan kondisioner setelah keramas dengan shampo lalu diamkan selama 10 hingga 15 menit sebelum membilasnya. Pastikan tidak ada kondisioner yang tersisa saat membilas rambut. Saat menggunakan kondisioner, pastikan tidak mengenai kulit kepala karena akan membuat rambut lepek dan berminyak.

3. Cuka Apel

Cuka Apel mengurangi rambut rusak dan membuatnya menjadi lebih halus. Campurkan satu sendok makan minyak gandum dengan setengah cangkir cuka sari apel dan dua cangkir air. Oleskan campuran ke rambut, setelah keramas, saat rambut masih basah. Diamkan selama 10 menit, lalu bilas hingga bersih tanpa menggunakan shampo. Untuk menghilangkan aroma yang menyengat dari cuka apel, Anda bisa memulaskan kondisioner di ujung-ujung rambut. Lakukanlah perawatan ini dua kali sehari, untuk hasil yang lebih maksimal.

4. Mayones

Asam lemak pada mayones berfungsi untuk melembutkan rambut dan meningkatkan minyak alami rambut. Setelah keramas dan mengeringkan rambut dengan handuk, oleskan satu sendok makan mayones pada rambut dan bungkus rambut dengan shower cap atau handuk panas. Biarkan mayones meresap kedalam rambut selama 15 - 20 menit. Kemudian bilas dengan shampo bayi atau herbal.

5. Minyak Alami

Gunakan minyak alami pada rambut seperti minyak kelapa, minyak bunga matahari atau minyak almond untuk meningkatkan kelembutan dan kehalusan rambut. Caranya dengan mengaplikasikan minyak alami pada rambut setelah keramas, bungkus rambut dengan handuk hangat, diamkan 15 - 20 menit. Lalu bilas rambut hingga bersih.

6. Minyak Zaitun

Sekali dalam dua minggu, aplikasikan minyak zaitun hangat pada rambut yang basah sebelum berkeramas. Biarkan selama lima menit, kemudian berkeramaslah dengan shampo seperti biasa. Untuk menghangatkan minyak zaitun, gunakanlah microwave.

7. Jangan Menggosok

Saat mengeringkan rambut, sebaiknya remaslah rambut dengan handuk daripada menggosoknya dengan handuk. Menggosok rambut menyebabkan gesekan yang dapat membuat kerusakan lebih lanjut pada lapisan terluar rambut.

8. Menyisir Rambut

Gunakan sisir rambut bergigi lebar untuk menyisir. Tidak perlu menyisir rambut berkali-kali, cukup lakukan hingga rambut tidak kusut lagi.

9. Gel Lidah Buaya

Jika Anda ingin membuat rambut menjadi klimis (wet look), pakailah gel aloe vera daripada gel rambut. Aloe vera murni yang tidak mengandung alkohol dapat membantu memperbaiki rambut. Gel aloe vera bisa Anda dapatkan di toko-toko obat terkemuka.

10. Hindari Pengering Rambut

Sebisa mungkin hindari pengeringan rambut dengan cara dipanaskan. Cara ini dapat membuat rambut menjadi stres yang berujung pada kerusakan yang lebih parah. Sebaiknya keringkan rambut dengan cara dikipas atau diangini.

11. Vitamin B

Konsumsi vitamin B kompleks setiap hari. Kandungan biotin pada vitamin B kompleks akan menguatkan rambut. Anda bisa mendapatkan vitamin B kompleks dalam telur, kacang-kacangan dan pisang.

12. Memotong Rambut

Potonglah rambut secara reguler. Satu-satunya cara untuk mengatasi rambut bercabang adalah dengan memotongnya.

Nah, itu dia beberapa cara merawat rambut rusak, kering dan bercabang. Semoga bermanfaat bagi yang membutuhkannya.

so sy da tgk youtube bagai..
n da kaji pape..
so sy nk wat remedy sy sendiri berdasarkan pe y sy tau pe leh gune untuk rambut...
nt da buat sy ckp camne hasil..
sy nk try campur
madu
minyak kelapa
minyak zaitun
mayonise
santan
n telor

so da gaul sume2 skali dlm 1 mangkuk sapu kat kulit kepala dulu pastu urut2 sikit sebelum sapu ramuan ni sampai ke hujung rambut.. sapu lepas shampoo rambut tau... bg rambut lembap sblm sapu... da sapu sume2.. sanggul n sepit rambut untuk pakai shower cap camni

pakai camni 3 4 jam...
pastu shampoo rambut  balik...
keringkan rambut n kite tgk camne hasilnye nanti ye....
hohohoho

my new set target

okheayyy.....
after 2 kali gugur.. n buat pembedahan buang tiub luar rahim..
ive nade up my mind...

i nekad... i malas da nk pk sal anak nih... 
in fact... sy cube hindari... agak susah untuk hindar untuk hamil..
bukan pe yunk...
sy risau sb lau sy peknen lg kemungkinan untuk gugur tu tinggi...
bia la next time peknen selamat sampai destinasi... 
pengalaman hamil kali ni cukup berharga sb dapat ase lame... 8 minggu tu...
well... cukup kot... 
at least sy tau sy blh peknen walaupon agak susah...
tp xmustahil...
itu da cukup untuk sy.... sy tau sy xmandul n blh bagi zuriat...
mgkin mase xsesuai..

sy penah bernekad.. jika sy gagal peknen y kali ke 2 hujung bulan 12 hari tu..
sy nekad sy xnk pk sal baby nk rehat dulu sampai satu mase sy ready balik...


so..............
now.......
my new target..
1. sy nk jadi seorang y sangat cantik depan mate suami sy...
2.  sy nk kuruskan badan seperti zaman remaja dulu... 
3.  seksi mengoda supaya hubby sy cair ngn sy sentiasa tiap saat!...


so.. untuk y first tu mestilah pengjagaan muka dan rambut..
jaga jerawat, bagi cerah n mulus.. paling penting natural beauty...

y ke 2 lak... this target it is quiet impossible.. but not possible..
sy nk kurus sampai nampak kering.. realy fit body.. so mmg nekad nk aktif gym.. nk kurus n seksi mengalahkan model.. i dont care... jika aku blh mengandung dengan pelbagai usaha so xmustahil aku blh kurus kan.... last sy dapat berat 45kg mase raye tahun 2005.. mase tu tingkatan 4... siap blh pakai kebaya saiz s ag... really kurus dat time.. even mase kecik dulu pon xpenah kurus cenggitu...
so nothing impossible...
 sy nk dapatkan 48kg by hook or by crook  dont care anything step infront me until i get it..
sangat nekad selagi xsampai 48kg sy xkan puas hati..
at least 48kg still leh derma darahkan.... hehehe
sangat nekad n xsabar nk sampai tahap tu.. tp nk sampai tahap tu kite xleh jd bodoh.. kene cerdik.. 
nk diet kene pakai otak kan... nt binasakan diri..
mane tau dlm mase sy diet untuk capai target tu masalah baby xleh hidup dlm badan sy selesai.. 
mane tau lepas tu sy leh peknen secara normal ke...
n kalau xleh gak secara normal buat 1 mase berat badan sy maintai 48kg mgkin sy akan buat iui lg...
so maybe ill meet my twin..
who knows...

so bab target no 3 lak... in the mean time... sy nk beli baju2 seksi mengoda untuk di pakai tiap2 malam...
bia meleleh air liur hubby sy...
wangi2 n bagi mengancam... tp buat mase sekarag xleh wat lg sb sy rase hidious sgt... hr2 die ckp sy huduh n gemuk lemak berlapis2...
sedih sb sy xsempat diet lg..
sy nekad.. bile sy kurus sikit mgkin dlm 57kg da blh start pakai.. skrg 61.5kg..
mase tu da xnampak sgt lemak2 kan...
sy malu kt bahagian perut, peha lengan n bawah ketiak..
huduh sgt ase...
mmg down keyakinan diri..

sy xleh ckp da... terganggu sgt emosi bile teringat.. 

so esk nk start diet da...
arap leh buat atkins tanpa cheat da...

ape y jd motivasi sy?

"kalu sy blh peknen... 48kg xmustahil untuk sy"

P/S = doktor pernah sy y sy almost mandul...
 die ckp die xberani nk ckp sy mandul sb die bukan tuhan..
at least sy still ade rahim.. cume xsubur je.. so..
sy da buktikan sy blh mengandung cume masalah baby xleh survive lam sy..
until sy temui jawapan sy untuk masalah tu...
this is my target before ill think about getting pregnant balik..
okheay... doakan sy berjaya tau..

Wednesday, February 19, 2014

jom urut dada anda untuk susu!!

teruja sangat hr ni ade susu kuar dr puting sendiri walaupon baru je lepas gugur heterotopic..
so arap blh kuar banyak sikit la... 2 3 hr pon xpe i rela u..
bile ag kan nk ase pengalaman..
so puting i hr ni da pink da... tp bile picit die kuar air susu walaupon sikit... 
teruja tgk camne susu keluar..
memula jernih pastu memutih mcm cream..
try ase..
masam eh susu manusia eh mcm peluh pon ade..
so lau kuar susu gini aci ke jd ibu susuan heheheeheh..
org ckp pcos ade y kuar susu..
xpasti lak..
y pasti dr hormon prolaktin..
puting sy kaler cam bawah ni la tp ni bukan sy punye la... 
mat salleh punye hehehe..
 

urutan tambah susu




Urutan payudara dapat meningkatkan peredaran darah di payudara serta aliran susu dengan baik. Urutan ini juga mempunyai pengaruh positif terhadap pengeluaran susu. Urutan ringkas ini harus dilakukan sebelum sesi menyusui, (juga sebelam melakukan sesi memerah) terutama pada hari-hari pertama dan minggu selepas kelahiran bayi anda untuk mengelakkan pembengkakan. Hal ini adalah langkah pencegahan radang payudara. Urutan payudara harus dilakukan dengan lembut dan tidak boleh menyakitkan. Ibu-ibu diingatkan, mencuci tangan dengan bersih dan teliti sebelum memulakan aktiviti urutan, penyusuan atau memerah susu. Langkah-langkah urutan dan pengosongan payudara adalah seperti berikut:

* Letakkan payudara anda antara tangan anda (rajah 1), yangharus diadakan secara horizontal (melintang), danmemindahkan rangkaian kelenjar belakang dan ke depan -seperti terlihat pada gambar. Selepas itu, anda ulangicara/prosedur yang sama dengan meletakkan payudara andaantara tangan anda secara menegak (rajah.2)

* Satu tangan menyokong payudara. Tempat 3-4 hujung jaritangan anda yang lain datar pada payudara dan urut rangkaiankelenjar dengan gerakan melingkar. Hujung jari dihalakan 2-3 cm setiap sekarang dan kemudian dan prosedur ini diulangsehingga anda telah mengurut seluruh payudara (rajah.3).

* Gunakan jari anda dengan lembut membelai payudara daripangkal areola ke puting. Melalui gerakan ini, anda bolehmembawa susu mengalir untuk keluar (rajah 4).

* Cuba untuk lembut memerah setitik susu denganmeletakkan ibu jari dan jari (seperti yang ditunjukkan dalamrajah.5 bawah) di belakang areola dan menekan sedikit arahdada. Kemudian, dengan menerapkan tekanan lembut,gerakkan ibu jari dan jari ke arah puting tanpa menggosokkulit. Anda boleh merasai puting payudara anda akan mengeluarkan susu (setitis sehingga mengeluarkan asu yang banyak) dan pengeluaran susu ini akan menggalakkan bayianda menghisap payudara.

* Pengulangan gerakan rajah 5 sekitar areola boleh dilakukan sewaktu payudara tegang (untuk aktiviti penyusuan atau EBM) dan cara ini juga dapat memastikan bahawa payudara anda benar-benar sudah kosong (payudara menjadi lembut berbeza payudara yang tegang/bengkak sebelum ini kerana susu yang banyak). Atau anda juga boleh mengekspresikan/memerah susu badan anda dengan menggunakan pam payudara.




pastu 1 ag cara pakai ni
 
sikat jarang camni..
urut dr atas ke puting je...

mc..mc..mc

bulan 2 2 hari je sy keje... 
da la sehari sblm birthday kene operate buang tiub...
 birthday pon xde org layan pon... 
da 25 tahun berlalu..

da 2 bulan sy mc
xmasuk keje..
xtau la pe jd ngn kelas..

TEST UPT TERSANGAT KABUR?? siri 2

entry lepas ramai org suke jenguk..

upt mane2 pon paling2 busuk leh detect 11 hr lepas hr subur..
janji nampak bayang pon da dikire  ade peluang..
tp dengan syarat mesti air kencing pertama lepas bangun tdo..

2 kemungkinan lau ade line sama ade kabur, bayang je ke,
 lepas sejam baru kuar line kabur ke.. letak bawah lampu baru nampak ke...
1 - positif peknen
2- chemical pregnancy.

so nk pastikan anda hamil ke x test selang sehari 
lau ade line n makin terang insyaAllah ade rezeki anda..
lau xde mgkin chemikal..
 test 3 4 kali tau untuk kepastian di hr y berlainan sb hormon hcg akan berganda lepas 24 jam.

jika anda hamil.. jika wujud hormon tu line tu akan wujud dan xkan hilang da.. so lepas sejam or lepas kering upt tu ke lau ade line..
its POSSIBLE!!
jd camtu standby 2 3 upt
lepas selang sehari test ag..

kuar susu!!!

duk sibuk2 posting entry pg ni..
perasan air tumpah.. sejuk je ase puting... 
tengahari td basah ag..
cek2 berpeta2 da kt baju..
cek2 upenye puting kiri kuar susu..
terharu giler ase...
bile picik je kuar susu.. 
cek belah kanan pon same...
tp xbanyak mcm kiri..

wahhhhhhhh....
lau ade baby ni da blh menyusu dh..
arap betahan 2 3 hr....
 lambatnye hubby nk balik..

kuat bau susu kt baju..

second pregnancy 40 hari bleeding

hr ni hr ke 40 sy bleeding..
seminggu lepas bedah ectopic..
3 minggu lepas gugur..
n hr ni hr ke 5 PERIOD?????!!!!

boleh x.....???
hehehehe


kamis lepas operate... sabtu n ahad sengugut..
patutnye darah da benti sb da buang kan n da gugur..
tp da 5 hr darah xbenti ag..
smlm 2 ketul kuar darah beku...
hr ni darah xtau kuar xg...
mcm da kurang..

heee... xsabar nk habis peyed..
 nk solat n nk bermesra ngn hubby balik...
lame woo kene pose...

Heterotopic pregnancy.... ni kehamilan sy ye ke dua... huhuhu

huh penat den cari...
jumpa jugak!!

Heterotopic pregnancy

In rare cases of ectopic pregnancy, there may be two fertilized eggs, one outside the uterus and the other inside. This is called a heterotopic pregnancy. Often the intrauterine pregnancy is discovered later than the ectopic, mainly because of the painful emergency nature of ectopic pregnancies. Since ectopic pregnancies are normally discovered and removed very early in the pregnancy, an ultrasound may not find the additional pregnancy inside the uterus. When hCG levels continue to rise after the removal of the ectopic pregnancy, there is the chance that a pregnancy inside the uterus is still viable. This is normally discovered through an ultrasound.
Although rare, heterotopic pregnancies are becoming more common. The survival rate of the uterine fetus of an ectopic pregnancy is around 70%.
Successful pregnancies have been reported from ruptured tubal pregnancy continuing by the placenta implanting on abdominal organs or on the outside of the uterus.

hohoho...
ni la name pregnancy sy kali nih....
hmmm xcite ag kan...
sal lepas operate tu next time neh... 
xde mood nk cite...

kay..
heterotopic pregnancy... sangat jarang berlaku tp blh berlaku...
mengandung dalam n luar rahim...
biasenye lau jd ni buang tiub baby lam rahim still leh survive...
tp kes sy dlm rahim gugur dulu baru tau ade luar rahim...
baby xleh membesar lam badan sy..
xtau la nape..

well..
sy hamil kembar 2 kat dlm rahim then kembar 3 kat luar rahim..
lam tiub..

ni upe y da dibuang..
bulat je kan...
tp y sy punye bulat panjang... doc agak pelik sb tu die xleh sahkan ectopic..
kene tunggu makmal..
tp sy yakin...
kembar 3 sy sume lam tiub sb tvs aritu telor matang cantik duk belah kanan 3 3...
sb tu mase scan sy tgk die punye bentuk tu memanjang...

xpe la... y penting sy tau tiub sy belah kiri elok...
n posibble nk dpt kembar walaupon ade pcos...
not possible kan..
y penting skrg cr punca nk atasi masalah bb xleh membesar tu dulu... 
lepas tu baru pk nk dpt bb balik.. 
so sementara tu nk kuruskan badan dulu..

doktor ckp heterotopic ni kehamilan 1 dlm 10,000....
 

surprised korang!!!! ectopic??!

hehehe
hi sume..
entry kali ni agak special...
xtau ade bape siri ke x ni tp sy cube la habiskan pe nk terluah kt sini sblm hubby sy tarik suh tdo..
 ekekekee

well we all known sy baru...
hmmm masuk ni da 3 minggu sejak sy gugur 2 janin sy kan..
 1 xjadi janin 1 jadi janin..
 y jd janin tu dokter(ekekekeke) panggil p.o.c..
poc kuar mase tu sebijik macam jantung ayam tau...
cume kecik sikit je.. dlm seruas jari..

keyh..
bukan cite ni... cite ni da habis...
gugur tu gugur la kan... xkesah..

y paling gempak kejadian jadi minggu lepas....
lepas 2 minggu gugur...

lepas 2 minggu gugur darah sy still xbenti...
risau tau takut jangkitan ke pape..
xsakit pon... biase je..

until hari selasa lepas..
sy p balik teganu semata nk ckp sy bleeding xbenti sb sy nk wat dnc kat teganu kan..
so sampai sane doc just ckp MAYBE jangkitan kuman kat rahim n pundi kencing..
 test2 kencing, kencing ok je clear...
so balik la.. doktor ckp mkn ubat antibiotik je..
mlm selasa tu tdo umah mama sy sb hubby penat drive petang tu dr jeli nk amik sy..
balik pg esoknye lam kol 6.30pg..
hubby nk p keje kan...
rider betul dier..
die buat jeli ke teganu tu mcm KT ke dungun je...



opsss...
tersambung pg ni plak....
hubby tarik suh tdo smlm..


so sambung balik...

rabu tu normal je... perut ok.. kehidupan normal..
 tp start sakit tekak sb muntah xlepas mlm selasa tu..
so rabu tu demam batuk n selsema...
mlm kol 8.30 g klinik 1malaysia amik ubat...
balik dr klinik p makan kt kedai roti tempayan..
 sume oder da sampai termasuk da siap makan sume... 
tinggal nk minum air je..
tenagh duk suap makan ayam perut ase sakit...
makin lame makin sakit.. 
nk jalan pon susah..
hubby xsenang duduk da tgk sy duk tahan skt...
sy g tandas..
 ya Allah...
 sakit giler sampai xleh bangun.. sampai pening2 da kt tandas tu..
 da la sorg mase tu... sampai muntah2 tahap teruk giler..
pastu teran2 xde pape pon kuar... 
tp perut sakit giler... 
sampai mate terpinar2 da..
da ase sampai tahap nk baring lam tandas tu je..
last2 duk tahan2 cube gak kuar pelan2 ke luar tandas tu..
 duduk kt depan pintu masuk tandas...
panggil2 org kt dlm kedai tu sorg pon xkuar... ase nk baring da situ..
ase nk pengsan dh.. 
seb baik hubby mai jenguk sb lame sgt...
die mai je terus sy nangis..
sy ckp sy xleh bangun xleh jalan daa..
die p amik kete terus paking betul2 dekat ngn tandas tu..
die angkat sy papah sy..
 sy tahap xleh diri lgsg dh.. tangan kiri lingkar bahu die tangan kanan tampung kt seluar die..
p kecemasan baring rehat..
sakit ok sikit da leh senyum tp stil sakit xleh gerak..
duk kecemasan kt hosp jeli sampai kol 4 pg...
sampai hubby tertdo..
sian die..

pastu dorg hantar p tanah merah sb dorg xde kepakaran..
so balik balik tanah merah..
still dorg ckp luar rahim..
so dorg ckp nk scop..
lau xde pape dorg xbuat pape..
lau luar rahim kene buang..

so kamis tu terus buat sb rabu tu dr mlm xmakan pape.. makan pon da muntah balik..
so masuk operation kol 1... kuar2 kol 4...
kate 2 jam.. last2 lame lak..
 upenye ade masalah...
dorg da antar tiub tu p makmal..
so 25 mac jumpa balik untuk tau keputusan ectopic ke ketumbhan ke ape...

penat da nk cite...

next entry lak... cite sal lepas operate..
 heeee....

Sunday, February 9, 2014

1st day masuk keje pas mc sebulan

hr ni aku masuk keje...
perghhh awal2 da kene bebel 4 karung..
aku xpantang..
malas la...
sume bende aku balun kecuali jenis y sejuk je..
skali skala tungku n sapu minyak panas..
tu je la...

malas la nk pk..
pantang bagai nih..

tp y paling best hr ni da lebih 10 hr dh aku gugur still darah xbenti..
pg td still ade sisa uri keluar..

aku xtau da nk wat camne da..
tengahari ni ase nk g klinik..
tp ase cam malas...

bab nk berak paling best..
aku xtau la nape... aku xsembelit tp nk berak tu ase sakit cam senak je..
ase cam sakit bile otot2 mengembang..
da 2 3  minggu gak ni jd..

hmm xsabo nk balik ganu nk mengurut ngn ciknun..
nk baiki sume urat badan ni pastu nk g gym..

Friday, February 7, 2014

lepas gugur n berpantang..

aku ni degil sikit.. pantang pon lebih kurang je....
 tp ais mmg xamik la..
 y paling best skali tu..
sehari selepas gugur tu... hari kuar wad tu aku tibai air kelapa fresh SEBIJI tuu...
nikmat giler aku habiskan..

well lepas seminggu baru aku tau mmg xley minum air kelapa sb nanti ley bengkak urat..
 aku xpasti betul ke x y aku tau mmg hari2 aku sakit perut..

ye la... aku xpasti sb minum air kelapa tu..
tp hr isnin n selasa tu aku buat keje rumah hardcore punye...
kemas2 rumah sampai bersih..
lembik tau..
hr rabu tu aku xley gerak da sb sakit perut..
tp dr hr isnin sampai kamis petang je sakit perut then malam o pagi akan kuar ketul cam daging warne pink..
xtau la ape..
tp hr ni kurang da sikit... smlm kuar besar gak la... mcm selapuk... mgkin uri atau kantung..
tah la... xpe la y penting sume da kuar aku xyah g hosp ag da..

so lam mase ni aku makan jus perawan n bertungku sapu minyak panas je..
 arap xlame lg baik la aku n kering la darah..

P/S: paling xleh blah doc bg mc seminggu je!!!! tensen bile teringat... hr ni da jumaat.. ahad ni da masuk keje.. hr ni jumaat pon darah still kuar... xde hati perut tol doktor tuh... eeeiiihh geram tol bile teringat sal mc... arap sume ok n xde y memudaratkan dah..

pasni set target baru...
nk KURUS, SLIM , n SHANTEK!!!

bab peknen ni.. malas da nk pk...  nt ade rezeki tu bia la datang sendiri secara normal..
 2kali peknen... sampai 5 minggu je problem..
hmmm. keputusan darah nape gugur bulan 3 nih..
 so pasni kite enjoy!!