Friday, March 15, 2013

tanda awal kehamilan

sy bukan lah seorang doktor tp sy adalah seorang manusia biasa yang menghadapi masalah untuk mengandung selepas 2  tahun kawen.. masalah sy adalah gangguan hormon n kurang subur je... y lain mgkin belum rezeki Allah nk bagi..

tapi alhmdulillah skrg sume da ok.. sy pon da jalani rawatan kesuburan... tunggu usaha n rezeki je lg..

tapi sebagai seorang manusia y jenis ingin tahu sy banyak buat research sal camne nk jd ibu nih... jenuh jugak mencari tp sikit2 lame2 banyak la pengalaman dan pengetahuan.. nak2 lau dekat akhir bulan sy selalu mengalami pelbagai komplikasi.. ala macam orang mengandung..... a.k.a gangguan hormon yang suke main2 dengan sy hehehe... ngok tol..

k.. entry kali ni sy nk kongsi tanda yang boleh menunjukkan anda hamil.. yang ni sy buat sendiri atas pemantauan sy pada pengalaman sendiri dan orang lain... jeng jeng jeng...

* mual n muntah2
* pening
* rase hanyut bagaikan dipukul ombak hehehe
* emosional terlebih
* badan berangin... selalu kentut n sendawa
* kerap kencing.. tengah tdo pon nk kencing jugak
* kerap membuang tp sembelit lak.. adoyai..
* mengidam nk kan sesuatu.. xdapat menangis..
* pedih hulu hati.. ala2 cam gastrik gituw..
* cepat lapar.. dalam sehari paling kurang 4 kali kene makan lau x mula la muntah atau gastrik
* tibe2 penat yang amat sedangkan xde buat ape pon... ??
* kerap mengantuk....ZZzzz..
* tumbuh jerawat kat muka n badan
* kulit muka berminyak..
* lepas waktu subur ade rase macam mencucuk cucuk kat rahim.. rasenye mase tu embrio nak bertempel tu yang sakit kadang2 tu....
* nadi cepat walaupon ngah berehat
* luka lambat baik sebab antibodi menurun
* breast rase berat n puting ngilu n sensiif atau ase gatal..
* puting dada bertukar warna jadi gelap sikit berbanding sebelum ni..
* tibe2 selera bertukar.. sebelum ni xsuka makan pedas tibe2 rase suke sangat makan pedas.. cth je laa..
*dulu suke makan daging pastu tetibe je xleh makan.. lau makan je mual ase nk muntah... (contoh makanan la xkesah la pe pon..)
* sakit pinggang
* ade kuar spotting mase due peyed atau sblm due peyed..
* peyed lewat dari biasa..
* mata berpinar-pinar
*emosi xstabil... ade je y xkene...nk marah la.. nk ketawa la... nk nangis la... sumenye dengan tibe2 je..
* xleh bau-bauan nati nk muntah la pening lar... n ade gak y jenis suke hidu ketiak suami.. pelik tol..
* demam berminggu minggu
* selsema, batuk.. ni sume sebab antibodi lemah tu yang senang sakit..
* darah rendah.. tu yang ade sampai pengsan tuh..
* mulut rase pahit atau rase lain...
* mulut berair je. air liur xpekat..
* gigi sakit.. padahal selama ni elok je.. rase kadang2 ngilu walaupon sebenarnye xrosak..
* sakit dada
* suhu badan meningkat malam je panas berasap.. huhu.. 2 3 kali nk mandi..
* bau badan jd lagi kuat
* bile due peyed kuar spotting sikit di ikuti rase sengugut bawah pusat... sengugut tu adalah sebab rahim tengah mengembang..
* pastu paling penting lepas seminggu miss test upt +ve !!! haa hamil la tuww...( tah bile giliran aku lak)

tp sebenarnye ape yang sy nyatakan kat sini adalah sesetengah je yang alaminye... sebab badan manusia kan berbeza-beza.. ade y alaminye ade yang xde langsung..

tp ade jugak yang mengalami semua diatas tu hanyalah gangguan hormon semata-mata... buat terkejut2 kiter... hormon ni sangat misteri.. sesuka hati je bile die nk mai mengganggu.. hehe...
so semoga info ni berguna untuk kite semua.. Peace... :)

P/S = semasa usia 3 hingga 4 minggu akan ade ase cramp sikit... lepas tu masuk 5 minggu da xde rase pape da.. normal xde rase sakit da... tu maksudnye cramp penempelan.. ase cam sengugut sikit.. so lau sakit berterusan p klinik cepat2...

20 comments:

Anonymous said...

Ehehhehe...banyak diatas yg na alami n ternyata mmg positif...cuma belom rezeki n now na alami lgi cuma xmo xcited sgt ....doakan na ye..aamiin..

TiEyA said...

yup.. insyaallah na... jangan terlalu berharap sampai la 2 line timbul kat upt tu... nt makan diri meroyan lak.. huhuhu... tieya penah alami dulu siap bercakap ngan perut agi.. mase tu sampai muntah boleh tersembur atas destbox ag.. hahaha...amiinn... tieya pon tengah tunggu mase nih.. hari ni patutnye due peyed n hari ni ade spotting n bleeding 2 titik n petang td da stop diikuti rase senggugut bawah pusat n skrg xde da rase pape.. lau xpeyed jugak mgu depan baru tieya nk test...

pae said...

sy ade alami sesetengah simptom yg awk listkn tu...yg plg menakutkan asyik lapar je..badan dh naik 3kg ni. tp wat UPT result -ve. sy dh lewat 10hari...huhuhu

TiEyA said...

lepas lewat period cube lagi dalam 2mgu... takut ovulate lamabt.. so xdapat detect lg.. lau x mmg awak xpeknen.. n ade sebab lain jadi macam simptom y awak maksudkan... macam sy simpton ni sy alami bile perut sentiasa lapar berat badan naik bile sy ade pcos..n mgkin jugak gangguan hormon.. jd kite kene cari jalan penyelesaan nk atasi masalah y kite hadapi..

TiEyA said...

yup.. insyaallah na... jangan terlalu berharap sampai la 2 line timbul kat upt tu... nt makan diri meroyan lak.. huhuhu... tieya penah alami dulu siap bercakap ngan perut agi.. mase tu sampai muntah boleh tersembur atas destbox ag.. hahaha...amiinn... tieya pon tengah tunggu mase nih.. hari ni patutnye due peyed n hari ni ade spotting n bleeding 2 titik n petang td da stop diikuti rase senggugut bawah pusat n skrg xde da rase pape.. lau xpeyed jugak mgu depan baru tieya nk test...

Anonymous said...

Sy ade rase mual,nafsu mkn mkin mningkat,slalu haus,rase snang penat n now 2 3 ari ni skit pinggang..tp smlm sy bt test...tp...hemmm hampa...tp rase mcm x puas ati je...nk tggu lg sminggu nk try bt test lg.harap2 naik 2 line hehehe

TiEyA said...

bulan lepas sy ase sume simptom peknen lagi... siap lewat 4 hari.. test 2 3 kali -ve.. ingat ovulate lambat upenye sebab PCOS

Anonymous said...

Tks tieya. Separuh simptom yg awak list tu sy alami. Aft seminggu delayed period sy buat upt coz period sy memang regular. Alhamdulillah positive. Skrg masuk 7 minggu. Letih dr biasa dan nak tdo je. Doakan sy ye.

Hunny said...

Saya pun PCOS.. lepas jumpa doktor n mkn ubat dan sejenis ubat herba vitex saya hamil lepas 2 tahun TTC jgn risau in sya Allah rezeki akan dtg juga bila tiba masanya

Anonymous said...

After lakukan tu..brpa lama ble buat prgnant test erk?? :)

Anonymous said...

Mcm mna nk tahu spotting?ada yg ckp keluar setompok or secalit jer..maksudnya mcm mne tu?? keluar darah warna mcm darah haid jgk ker?? Tq...

Anonymous said...

Mcm mna nk tahu spotting?ada yg ckp keluar setompok or secalit jer..maksudnya mcm mne tu?? keluar darah warna mcm darah haid jgk ker?? Tq...

TiEyA said...

spotting tu mcm bile kite korek dlm vagina ade 1 line darah pada lendir, ataupon dekat luar vagina ade darah sikit walaupon xlekat kt pad, ataupon darah lekat kt pad tp xbanyak anggaran dlm setitik dua..ataupon lebih kurang besar 20sen atau 50 sen.. lau staining plak darah biase mcm peyed suku pad je... lau heavy tu darah kuar lencun penuh pad n kadang jd bocor..

TiEyA said...

spotting tu mcm bile kite korek dlm vagina ade 1 line darah pada lendir, ataupon dekat luar vagina ade darah sikit walaupon xlekat kt pad, ataupon darah lekat kt pad tp xbanyak anggaran dlm setitik dua..ataupon lebih kurang besar 20sen atau 50 sen.. lau staining plak darah biase mcm peyed suku pad je... lau heavy tu darah kuar lencun penuh pad n kadang jd bocor..

Wani Nur said...

Saya dh 3 kali rasa mcm tu. Tpi yg kali pertama ngan kedua mcm tak kuat sbb asyik sakit je.jd saya amek b complex ngn gulsan bg tekanan darah ok. Alhamdullilah yang kali nie 2 line naik

Anonymous said...

Kak sy baru kawen msk 7 bulan.. Skrg simpton akk list sy tgh rasa.. Due period sy 2 smp 5jun lps.. Tgu bln 7 ni dtg x period.. 2 mgu pas period hr tu sy dh mula rasa sakit kt breast.. Pastu x selesa perut..berangin je...emosi x stabil.. Mkn makin manjadi2 selera nya.. Cot mengah penat..yg peliknye baru 2 mgu hbs period..pastu sakit mcm sengugut tu smp hr ni sakit.. mgu lps sy chck upt tp -ve..sedih hampa nangis gk la.. Ni sy tgu tarikh period bln 7.. Xtaw ada x.. Doa2 hrp ada rezeki kkmi bdua.. Xde blm rezeki kkmi

Anonymous said...

Saya pn pernah alami simptom mcm kt ats tu...tp blom rezeki lg...huhu..dh 2 thn menunggu...kali ni period sy 23/6 just kuar spotting je 3 ari...pastu x kuar dh...lps tu ade rs kram perut mcm nk piyed tp x kuar2 pn...skang x rs sgt dh just kalau naik kete lelame rs ar kram ckit2...skang ni pn sakit pinggang sgt...try wat upt ari tu tp result -ve...huhuhu...xtau la nape jd mcm tu...skang ni tggu lg kot2 sume ni jd sbb gangguan hormon...xnk berharap sgt tkt kecewa...huhuhu

Anonymous said...

dah check upt before delay period posotif 1-2 weeks...tapi hari sepatutnye period bleeding..harap harap implantation bleeding

Anonymous said...

hmm..sy alami certain symptoms kat atas tu..sy dh lewat period 2 minggu. huhu.. tp sy ta check preg test agy sbb takut kcewa lak nnti.. huhu.. skg nie sy rase pinggang sy sakit.. gastrik lak jd sgt sgt teruk.. sbelum nie tak pena pn mcm tu.. wktu mlm temperature bdn akn naik smpai huby pn tegur..ingatkan demam ke ape.. tp wktu siang okay pulok..pastu bwh perut tu rase mcm senggugut je..kram semacam.. tatau laa kalo nie bole dijadikan symptom nak period juga.. hmm.. takut kecewa lagi kalo -ve.. hmm..

TiEyA said...

da test blm? blh jd hormon... lebih baik test kadang bile kite berteka-teki makin menjadi2 sb kite berharap.. psikologi je lebih... mmg badan react mengikut ape y kite pk n rase... so jalan terbaik test.. xde xpe... janji kite tahu...