Wednesday, March 20, 2013

TEST UPT TERSANGAT KABUR??

ok...
jumaat lepas aku menangis sebab aku period kan..
so jumaat, 15/3/2013 aku start period jd cd 1,
hari tu hanya kuar brown je.. sikit je..
then mase buang air besar jatuh 2 titik darah..
tp bile aku korek dalam xde plak darah..
n still dari kamis aku xrase sakit perut cam senggugut..
aku da pelik da mase tu sebab biase akan senggugut dulu kalau nk period..
aku sabar lg..
harap2 xperiod la..
esokkan sabtu kuar darah!!
asudah.. aku period...
tp y pelik still xsakit.. darah start dari pagi..
then bile malam ade rase cam cramp kat perut..
darah turun biase xheavy..
xpenuh pad n xde ketul2..
mlm tu aku stress sangat2..
aku malas nk g keje esok harinye(hari ahad)
then malam tu aku tdo..
mase tdo tu aku xdapat pengiring..
perut aku rase sakit bile mengiring..
aku kalau boleh xnk mengiring takut senggugut pulak..
(aku tdo mmg suke mengiring)
then sampai la pagi lam kol 6 hari ahad aku tdo terlentang atas katil sebelah laki aku..
then bile nk mengring tu aku rase lain macam macam air mengalir..
g tasnas tegok darah..
banyak dari smlm...
hmm mase tu perut aku mmg sakit sangat2..
mmg senggugut lah..
pg tu xg keje tp terus p klinik..
dapat mc 2 hari..
balik klinik aku da xtahan da..
 terlalu penat n mengantuk sangat2
aku tdo sampai kol 3 baru aku bangun..
darah banyak n ade ketul2..
aku xmeneran takut jd pape sebab aku still rase aku cam ade peluang..
pelikkan..
ade naluri kat situ..
 malam nye darah makin kurang hari ahad tu..
isninnye hanye keluar warna coklat gelap..
mmg xnampak lgsung warne merah..
aku pelik lg sebab xpenah jadi kat aku..
 n malamnye makin kurang..
sblm tdo tu mmg xde da..
aku da kecewa da la kan..
so aku nk pujuk hati aku aku xnk da pk sal anak..
(tp lam hati still xdapat buang)
aku ingat pas abis period aku nk start diet balik..
makan benda2 tajam, jus perawan, tnyaporn n so on..
tp aku pk sblm aku makan benda tu baik aku make sure dulu kan..
mane tau lau -ve leh je go on.. lau positif aku stop dulu..
then pg smlm dalam kol 5 pagi aku bangun nk buang air..
mengantuk sangt tp xtahan nk kencing..
duk mengantuk2 xnampak jalan pon aku test la upt..
mmg xberharap..
aku titis 3 titik atas upt tu..
then xsempat die berjalan terus aku simpan blakang pintu tandas..
da titik tu aku terus masuk tdo..
bukan pe.. die suh tunggu 5minit dulu.. xtahan nk tunggu da..
mengantuk sangat..
dalam 6.30 pagi aku bangun nk siap nk p keje..
p la tgk upt tu..
terpinga2 aku..
betul ke upt ni...
 ade 2 line.. 1 sangat la kabur..
bawah cahaya baru nampak..
nampak x?
kene tegk betul2 baru nampak..

then mlmnye aku p beli upt lg..
2 strip, 1 disclose n 1 clearblue biase..
n pg td aku test pakai strip..
20/3/2013
test strip -ve.. aku test lam kol 5pg jugak..
then pas bangun tdo kol 6 tu aku tgk skali lg upt tu..
ade 1 lg line samar..
sangat samar mcm xbrape nampak..
same cam smlm..

aku da pelik da..
slame aku pakai upt ni lau -ve mmg xpernah naik 2 line..
ni da pakai 2 jenis berbeza still 2 line walaupon 1 tu tersangat samar..

aku xtau aku peknan ke x..
mlm ni aku perasan tiroid aku bengkak..
ade kaitan ke?
aku baru abis period..
siap heavy bleeding lg..
aku test pon pas sehari kuar heavy bleeding...

ptg td aku ade kol mama aku..
mane tau die blh terangkan kat aku..
ye la orang da berpengalaman..
die ckp awal lg kot..
die suruh tunggu dulu..
n die cakap mase ngandungkan aku dulu..
6 bulan period..
xspotting td fresh blood.. tp xbanyak la...
mgkin berjangkit kat aku da..

bulan ni aku bleeding tanpa sengugut..
pelik da kat situ..
n 1 ag.. segala alahan period aku mcm muntah, deman, pening mual xberubah pas peyed..
tu yang aku try test tu.. n 1 ag gigi aku sakit.. sengal.. sedangkan gg xrosak... pelik..

esk aku nk test lg pakai disclose..
 
#p/s - 10/4/2013 lepas sy refer ngan o&g.. doktor cakap sy mmg mengandung mase test ni tp xlekat kuar dengan darah period... xdak rezeki lg... that why la hari ke 4 n ke 5 peyed test ade line n hari ke 6 da xde line da maknenye hormon hcg tu da habis...


22 comments:

TiEyA said...

upt kabur menunjukkan anda peknen yer.. upt ni menunjukkan sy mmg peknen berdasarkan kate doktor gynae sy.. tp xsempat melekat keluar dengan darah period.. sy sendiri pon xtau peknen... doktor sendiri sahkan... :)

Anonymous said...

Sama mcm sy..lepas titis kt upt tu terus tglkn..ptg dlm kul6 bru tringt nk tgk result..hasil dr upt tu pun same ngan gamba diatas...

TiEyA said...

lau ade line walaupon xbrape nampak tu mgkin awak mengandung atau kehamilan kimia.. try lagi test 2 3 hari lagi.. lau masih ade tu maknenye mmg positif la tu..

Anonymous said...

Sya pn 2 line, tp line T kabur lh.. Sya brharap sngt dpt hamil tau.. Tggl 11.9.13 ari tu uda g klinik dktr kata kemungkinan sya hamil.. Tp d srh dtg blik bln depan, tp gara2 tak sabar sya bt test upt sndri tggl 15.9.13, mci jgk sama 2 line tp line T tetap kabur..

Anonymous said...

Sya pn 2 line, tp line T kabur lh.. Sya brharap sngt dpt hamil tau.. Tggl 11.9.13 ari tu uda g klinik dktr kata kemungkinan sya hamil.. Tp d srh dtg blik bln depan, tp gara2 tak sabar sya bt test upt sndri tggl 15.9.13, mci jgk sama 2 line tp line T tetap kabur..

TiEyA said...

tahniah.. awk mgkin mengandung... mgkin awak ovolution lambat... upt kabur tanda kandungan masih awal... lau sy jd awak sy akan test selang sehari bg pastikan upt makin terang... bkn pe sb 1st peknen sy makin lama makin terang then makin pudar... baby x membesar... jaga diri, jaga pemakanan n asid folid jangan sesekali tinggal... susu anmun pon jangan tinggal 2 kali sehari...

Anonymous said...

Tp semlm sya ada keluar darah warna merah tau.. Ni y bt sya risau.. Mau cek upt lg tp tkt.. Tkt jd -ve.. Darah tu tak lh jgk byk.. Tp sya bca d google e2 tanda2 awl mau keguguran.. Risau ny.. ;(

Anonymous said...

Tp semlm sya ada keluar darah warna merah tau.. Ni y bt sya risau.. Mau cek upt lg tp tkt.. Tkt jd -ve.. Darah tu tak lh jgk byk.. Tp sya bca d google e2 tanda2 awl mau keguguran.. Risau ny.. ;(

TiEyA said...

banyakkan bedrest... sentiasa baring... jangan buat keje berat.. test upt lg.. lau still double insylh ade.. lau xde mgkin chemical pregnancy... tp ade gak y pregnan kuar darah sikit... sb penempelan... baby baru nk kuar dr plasenta.. tunggu je.. lau bby xsehat bia die turun sendiri..

zila abbas said...

salam..sy pn jd cm awk dh peknen 5 mggu tp upt xterang..so doktor kta dia bg msa kt sy lg 10 ari..kndungan sy berisiko nk gugur..sedih sgt..tp doktor xbekalkan sebarang ubat..dok cma pesan makan asid folic je.. hmm apa yg sy kna bt ya untuk kuatkn bb sy???

TiEyA said...

patut nye lau ade risiko gugur doktor akan bekalkan duphaston... tp duphaston untuk kuatkan rahim.. bagi hormon tinggi support baby... lau gugur sebab baby cacat kene makan asid folic... bile risiko bby xsihat n cacat kemungkinan gugur tu tinggi... xpe la gugur awal dr die terus survive n cacat kesian lak die... ape y berlaku sume ade himah Allah... buat mase skrg awk rehat banyak2 jangan buat keje berat, jangan jalan banyak, makan makanan y sihat, amik multivitamin, minum susu hl, jangan miss asid folid... lau sy jd awak hari2 sy test untuk pastikan upt makin terang sb hormon hcg meningkat 2 kali ganda setiap hari... makin terang makne nye makin sihat la baby n membesar.. lau kabur n makin lame makin pudar tu baby xdevelop da... ovum rosak xleh jd bby... so kene tunggu die turun sendiri... sy aritu dapat tau sy failing pregnancy smgu gak sy tunggu die turun.. tu pon lepas upt da jd -ve baru die turun... bile -ve maknenye xde hormon da nk support die stay... so gud luck... jaga diri elok2..

Anonymous said...

Hai babe . Saya da nak masuk dua bulan tak period . Then kemarin mintak husband belikan dua upt macam awak punya laa . Memula takde pun nampakline . Kecewa terus buang . Then tadi pukul 12 check lagi sekali . Saje je baru bangun tito kan . Hihik tengok result sama satu line , gedik taknak tunggu 5minit dan biarkan upt tu dalam tandas . Memandangkan hari ni off day , saya rase malas sangat nak bangun . Sampai laa tadi pukul 6 nak ke tandas , tengok result macam dalam gambar awak tu kabur ! Cane eh ? Hehe

Haura Hidayah said...

Akak.. jangan sedih2.. Allah akan bagi rezeki pada akak pada masa yang paling terbaik.. saya pun menanti hampir setahun lebih, Alhamdulillah.. Rajin2 baca doa nabi zakaria setiap kali lepas solat.. <3

Puan Nazrul said...

saya test upt pagi td...kabur macam mase mule2 preggy...takot + excited...sebab mase first preggy dlu kabur gak mase test upt...10 mggu lepas 2 kene wat D&C sebab bby xmembesar....xde rezeki kot...berharap sangat kali ni +ve

Arryllea Lee said...

Sy baru mc okt 2013..pd 4 jan 2014 wat upt ptama ada naik 2 line..satu kabur... Cek lg pd 7 jan 2014 iaitu 2 hari lbh spttnya due period...ujian upt naik 2 line still kanur but lbh nampk dari yg ptama...tp skrg sy takut krna preg ptama dlu kabur dan terus kabur hingga kuar sdiri pd kehamilan 7 mggu.

Anonymous said...

Saya pun ada mslh ni test kabur ingatkan strip tu rosak..esok tu pg test kabur sgt hri ni test 1line je..cnfius sgt

TiEyA said...

Biasenye lau upt kabur then hari2 seterusnye negetif tu bermakna chemical pregnancy.. kalau test upt sentiasa kabur sampai 2 3 minggu n akhirnye kuar darah mcm period tu maknenye failing pregnancy.. kandungan xmenjadi.. janin pon xterbentuk, kantung pon xnampak..

TiEyA said...

Biase lau 2 3 hr sblm due peyed mmg upt akan kabur tp lepas masuk hr ke 5minggu upt makin terang.. maknenye seminggu bile miss peyed.. tahniah..

LadyButterfly said...

Assalaamualaikum, saya plakmpelik doc buat UPT +ve then 3 hari selpas tu saya buat sndri dirumah -ve plak.. tapi ciri2 keguguran di awal kehamilan takde plak terjadi..saya ok je atp buang air saya mesti tgk ade ke tompokkan darah.. n period saya mmg delay.. so macam plak saya ni ya, pregnant atau tak? mushkil saya

TiEyA said...

camne keputusan? lau jd positif 1 2 hr n lepas 3 4 hr negetif tu biasenye chemikal pregnancy..

Anonymous said...

Sy pon kabur jugak. ..
Cite nye camni. . 12/6/14= period da lmbat 2 minggu. ..
2/6/14= sy bngon tydo nk g mandi tetibe ada seketul darah besar 3 jari keluar. Ingatkn period...sbb time tu da lambat 3 hari period. .lpas keluar seketul darah tu..X De darah yg mgalir (wlaupon setitik) smpai skrg 12/6/14. Then pada 10/6/14, tekad nk buat upt. Sy puasa that day. . So lpas balik kerja, singgah watson. .beli pregnancy test. .ptg 10/6/14 dlm pkol 6.45pm sy buat upt. Time tu xde double line pon. Sy simpan dulu. Ltak atas almari dlm bilik. Then, pagi 11/6/14 mase nk g keje. .tgk balik upt. .+ve. Tapi line ke2 kabur. Then, pagi ni 12/6/14 pkol 5.30am, sy check buat upt lagi, -ve plak. Xde double line. 2-2 Sy gune brand upt yg same. So tu kategori chemical pregnancy ke?

TiEyA said...

sy rase awk keguguran sb tu upt positif.. mase awk test tu hormon hcg makin menurun n mase 12 hb tu mgkin paras hormon hcg da habis sb tu upt da negetive.. mase sy gugur hr tu pon camtu gak.. time gugur tu upt terang ag.. lepas 2 minggu baru upt negetif betul2...