Friday, March 15, 2013

pantang makan awal kehamilan

hai semua..
hari ni hari due peyed sy..
pg ni ade kuar spotting..
yang peliknye biasenye lau sy nk peyed sy akan sengugut..
tp dr semalam perut sy xrase pape lg...
darah pon xturun lg..
breast still sakit..
n still mual n muntah..
 
seriously sy mmg xberani nk test..
sy xtau nk hadapi sebarang keputusan..
mgkin lg 2 minggu kot baru test lau still xturun darah..
 
so sementara tunggu darah turun ni
sy nk kongsi pemakanan y perlu dijaga sepanjang masa
selepas waktu subur sampai la due peyed atau positif peknen..
 
tolong elakkan :-
 
>nenas
-terutama sekali y muda.. sangat2 tajam
 
>buah salak
 
>air kelapa
 
>air tebu
 
>air gas/air berkarbonat
 
>eno
-tolong ye jangan sesekali minum walaupon anda rase sebu perut atau xselesa sebab kawan sy da keguguran 5minggu selepas 2 hari minum eno.. mase tu die xtau die peknen n itu adalah 1st time die mengandung selepas 3 tahun kawen..
 
>durian
-sangat panas
 
>sushi
-boleh keguguran kerana bakteria pada sushi boleh mencacatkan janin
 
>cuka
 
>jeruk
-sebarang jerut sebab dilarut dengan cuka atau bahan kimia yang boleh efek kandungan
 
>tapai
 
>betik muda
 
>mangga masam
-sy xingat kenapa tp better elakkan..
 
>jajan
 
>asam
 
>air coke
-boleh keguguran atau kecacatan pada janin
 
>rebung
 

 
>makanan yang extra pedas terangkat
-boleh melemahkan kandungan dan risiko gugur

>sebarang ubat-ubatan
- tolong berhati-hati makan ubat sebab ramai keguguran sebab salah makan ubat... nk2 awal kehamilan.. kalau xlarat sangat makan la madu..panadol pon rasenye xleh.. bahaya lah lau kite makan sembarangan.. lau ikut nasihat doktor mintak ngan doktor tu ubat yang xmemudaratkan kandungan k..
 

 
kebanyakkan senarai y sy bagi ni kalau da mengidam sangat boleh nk diambil tp dalam kuantiti y sangat sedikit.. sekadar nk rase boleh la.. jangan banyak2 sebab senarai ni jugak boleh melemahkan rahim untuk menampung janin.. jadi elak-elakkan sebelum pape berlaku sebelum kite menyesal kemudian hari walaupon kite xtau kite hamil atau tidak  <3 <3 <3
 
 
#  satu lagi petua.. kalau nk anak lelaki elakkan makan benda yang masam.. lgpon benda masam ni boleh melemahkan daya ingatan dan melemahkan rahim.. sib bek sy xsuka masam.. suke benda manis jek... ^.^ lau peknen harap xsangkut kencing manis la.. huhuhu insyallah...

5 comments:

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

air kelapa skali ke..?? kalau family saya pulak, kalau nak hamil suruh minum air kelapa banyak2.. sebab sejukkan rahim.. dulu ada indon mengurut saya lepas pantang pun cakap suruh minum air kelapa kalau nak ngandung.. even kalau org demam pun elok minum air kelapa bg sejuk badan.. allahualam.. risau lak saya nih...

TiEyA said...

air kelapa xelok minum awal kehamilan sebab tajam.. penah dengar x lau piyed xlawas minum air kelapa muda? air kelapa mmg elok tp lau peknen elok minum 5 bulan keatas baru ok.. sebab ia membantu mencuci badan baby daripada uri, selapuk o segala kotoran dalam kandungan.. so bile da lahir kulitnye akan bersih ... :)

Anonymous said...

Mangga masam xbleh ek? Mangga isi kuning boleh x?

TiEyA said...

mangga blg tp jangan y tersangat masam... mangga blh je makan... makanan ni sume blh makan tp atas org ade y jenis tahan makan pe pon xlut.. tp lebih elok kite berjaga2 sb kite xtau badan kite camnekan.. so jangan sampai menyesal kemudian hari...

Sha Shakin said...

kalu sardin plak mcm mne