Thursday, May 23, 2013

rahsia saya hamil..

aku da hamil!!!
 
bulan ni aku ade buat iui
da 3 tahun aku kawen kan.. akhirnye...
dalam mase 3 tahun ni macam2 iktiar aku buat..
tp sblm ni hati aku sebenarnye xsedia lagi.. banyak y aku pk aku nk buat dulu sebelum peknen..
macam2.. panjat gunung la.. mandi laut la..
melancong la.. macam2 aktiviti lasak yang aku nk buat..
tp baru2 ni mase aku follow up kat pakar die cakap nk buat iui skali lagi.. kali ke 2..
n die cakap lau xjadi jugak bulan 9 nk buat ivf..
aku mmg xnk buat ivf..
nampak sangat aku xnormal..
at least iui secara normal n natural..
lagipon ivf tu mahal.. aku nk kene kumpul duit la pulakkan..

aku dari dulu bab peknen ni aku iktiar cara bijak xmo membazir tp xdapat pe..

k.. bile doktor cakap nk buat iui aku tanye kat semua orang..
aku rase cam was2 n rase cam xsedia..
n aku rase kali ni akan berjaya sebab sume masalah aku da settle..
aku da subur.. gangguan halus da xde n aku da regular peyed..
aku rase potensi untuk hamil tu tinggi memandangkan 2 bulan sebelum aku buat iui tu aku peknen.. tp xlekat..
mase tu aku belum buat rawatan buang makhluk halus n segala sihir yang ade kat badan aku ni.. org tu cakap selama ni dorang la y makan benih aku..

lepas da buang aku betul2 hamil da nk masuk 6 minggu..

siyes... sepanjang hidup aku aku xpernah lekat skali pon..
1st time nih.. rase lain macam plak.. hehehehe..

k
sebelum aku hamil ni aku buat macam2 untuk selesaikan masalah gangguan hormon aku..
aku banyak makan sayur hijau..
makan sayuran yang menambah kesuburan macam taugeh..
aku ade makan clomic ubat subur.. banyak kali gak la.. n makan duphaston da nk masuk 2 tahun da..
aku ade pakai lumiglow.. da lebih setahuna ku beli..
aku pakai on off sampai skrg xabis ag.. tah la aku rase kurang yakin plak hehehe..
tapi aku percaya kat jus perawan.. da setahun aku minum..
macam2 da aku lalui dengan jus tu..
aku berjaya stabilkan hormon aku, aku dapat kurus dengan jus tu, n aku leh puasa dengan bertenaga dengan jus tu.. almaklum lah aku ni ade gastrik.. so bile minum jus tu hilang gastrik aku..

then lately.. untuk iui ni..
aku makan asid folid mmg xmis.. hari2 aku makan..
aku jugak ade minum susu hl n jugak susu anmun..
then 21 hb 5 aku kompem peknen lepas buat iui 4/5 baru ni..

so lau korang nk jadi cam aku..
korang kene makan asid folid forever.. n jangan miss..
lau nk stabilkan hormon minum ajus perawan...
aku jugak consult dengan pakar o&g..
kat situ la aku ley dapat duphaston n clomic dengan percuma.. hehehe..
mahal kot ubat tu kat luar.. lau swasta scan ngn dapat clomic 5 hari da 100 da..
duphaston plak 70..
aku dapat free n banyak2 plak tu..

ramai y merungut malas nk g gomen.. lame nk menunggu..
ala ape salahnye lame menunggu?? nk peknen kan?
xsian ke kat hubby gune duit die sedangkan ade cara jalan mudah y boleh jimat?
duit tu blh buat beli supliment, boleh beli barang dapur boleh beli baju o bayar pape..
tu yang sy pk..

sy rela amik cuti tau.. sy p sane awal2 pagi kol 7.30..
lau appoinment kol 10 kol 9 sy da g daftar da..
lau lambat lg sy bawak la buku ke.. main gem ke... xla puas sangat..
yang penting dapat jumpa pakar...
iktiar tu.. kite nk buat pape jangan merungut.. nati sia2 je dapat..
Allah xsuka kite merungut..

n bulan ni sy pk da cukup da sy bersuka ria.. puas da honeymon berdua..
nak jadi dewasa plak.. penat da jd kanak2.. hehehehe..

so i'm ready to be MOMMY!!!
teruja nk lalui journey y baru.. macam2 aku nk buat.. macam2 aku pk..
aku da siap pk sampai bertungku da..
mmg gile2 la... y penting semuanye y terbaik untuk anak aku..
siap da berangan nk main ngn anak aku ag.. main kejar2.. xla puas nati..


so rahsianye...:
-duphaston
-clomic
-jus perawan
-susu HL
-susu anmun materna
-clomic
-lumiglow
-rawatan islam
 
paling penting rahim bersih dari makhluk halus.. sape2 y belum dapat anak da lame tu baik p scan kat org y tahu mane tau takut ade y bersarang kat badan kite xtau.. benda2 ni boleh singgah kat kite dengan kite lalu kat tempat macam tunggul kayu dalam hutan, mandi sungai lam hutan ke.. pg makan kat kedai makan ke warung o gerai ke.. ataupon tersilap langkah benda yang org tanam.. benda tu die nk buat kat org lain tp dengan kite2 kene tempias.. n sape2 y rase nk g berubat ley jumpa kakna dekat telipot terengganu.. ramai da orang y da lame kawen xde anak p kat die settle masalah.. sy p awal bulan ni n bulan ni sy da peknen.. ade ramai lg y macam sy.. ade y da 8 tahun kawen xde anak p kat die je da peknen da skrg.. try la.. kite iktiar...die buang benda halus y boleh ganggu kite peknen.... no tel die 0199572861.. bayaran die bagi ikhlas hati je ikut kite mampu..
 
kayh.. insyallah... janji Allah pasti.. Die tahu yang tebaik untuk kite..




Tuesday, May 21, 2013

komfem 5 week!!!!!!

pagi ni aku p klinik..
ye la nk check up..
mane tau leh scan ke..
 
tp...
hampa giler..
da la tunggu lame giler pastu boleh doktor die xtau nk buat pe siap tanya kat nurse da buat urin nk buat pe..
 pastu die pas kat materna... sampai kat kaunter je..
 pastu die suh balik p kat klinik kat rumah..
sakitnye hati nih..
seb bek cakap doktor xcakap bape week...
aku cakap la aku peyed last 18 april kat doktor tu die boleh diam je xcakap pape..
at least cakap la bape week... bile due...
clueless aku..
 
pastu kat materna tu pas kat klinik desa kat tempat aku keje..
kene la drive kat sane pulak..
kali ni same jugak.. sampai kat kaunter je..
die suh mai balik 27 bulan 6.. pas 10 week.. at least cek la dulu..
bagi vitamin ke asid folid ke..
hampeh tol lah..
pagi ni saje 3 tempat aku g tp xdapat pape..
 
eeeeee gerammmmmmmnyerrrr!!!
 
pas ni nk ajak huby p klinik lain la.. at lease dapat scan o advice pape ke xpe gak..
aduhhh kecewa lar...
seb bek kol o&g td.. lega skit cakap ngn nurse sane..
follow up kat HSZN 5/6 nih..
dapat sebundel lg duphaston..
^_________^
 
P/S:    misi pas ni nk cari vitamin n supliment pape y ley support my pregnancy...


Monday, May 20, 2013

akhirnyer!!!!!!!!!!!! its double line!!!

Alhamdulillah syukur pada Allah SWT..
akhirnye pas 3 tahun aku kawen upt tu jadi 2 line...
senyum... xperlu berkata apa2...
 

nampak x? 2 line kan...
awal2 test td terang ag.. tp da lame2 die hilang lak..
esk test lagi tgk terang x... huhuhu
xcited lak..
1st time nih..
test pagi tadi lam kol 5 mase sahur...
esok due peyed.. arap xde pape la..
esk nk p klinik..


pantang larang ketika hamil

pantang ni org2 tua punye...
boleh elak tp jangan percaya sangat kang jd syirik xpasal2 lak..
huhuhu..

  • jangan mandi masa maghrib/matahari berdiri atas kepala...nanti kembar darah.
  • jangan lilit tuala kt leher,nanti anak terbelit tali pusat
  • buat kerja kena siapkan,tak boleh buat kerja separuh-separuh..nanti anak susah nak keluar.
 

* Ibu
dilarang mencaci atau mengumpat, membuat fitnah, iri hati juga bergaduh terutamanya dengan ibu mertua. Perbuatan tersebut dipercayai akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir. Ibu mengandung juga akan mengalami kesulitan semasa melahirkan anak. Yang sebenarnya, tujuannya larangan di sini adalah untuk melahirkan rasa hormat kepada orang tua da selalunya ibu mertua turut menjaga dan membantu sewaktu dalam pantang.

  • * Ibu dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan.

    * Ibu dilarang keluar rumah pada waktu petang atau senja kerana dikhuatiri hantu akan menggusiknya.
    Hendaklah menjauhi pergaulan dengan orang yang tidak jujur atau rendah maruahnya, kerana dipercayai ini akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir.

    * Ibu dilarang melihat gerhana bulan ataupun matahari kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat atau berkulit gelap.

    * Ibu dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu sewaktu hendak melahirkan anak.

    * Ibu juga dilarang memikul batu kerana dikhuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh. Tidak boleh menanam pokok pisang kerana dikatakan perbuatan ini boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.

    * Ibu ditegah menyusun tempurung kerana dikhuatiri anak yang dilahirkan akan botak kepalanya.

    * Ibu mengandung juga tidak boleh membiarkan anak-anak melangkah perut kerana dikhuatiri anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan. Dilarang tidur pada waktu tengah hari kerana dikhuatiri kepala anak yang bakal lahir akan menjadi besar.

    Selain pantang larang yang dinyatakan di atas terdapat beberapa pantang larang lagi yang bersangkut dengan suami kepada ibu mengandung:

    * Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.

    * Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.

    * Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.
yg ni saya copy dari blog tp saya lupa link blog tu sebab saya copy n simpan dlm 1 folder.
bila2 saya nak baca saya akan bukak folder tu je,khas utk amalan n doa2 masa mengandung.

nanti ada masa,saya kongsi lg yea..

Monday, May 13, 2013

tieya atelier

hari ni aku baru create logo baru aku..
Tieya Atelier..
brand ni berkaitan dengan design, amblishment n artwort..
tu sume feberet aku..
so brand ni aku pilih sebab xtau nk pakai name pe..
k maksudnye ialah tieya tu name aku lah..
n Atelier tu maksud bengkel dalam bahasa perancis..
so jadi la bengkel aku..
kebetulan mmg aku buat lam bengkel aku kat kolej komuniti jeli..
 
aku ingat nk wat bussines card pakai gambar ni laa..
 
 
ok x? aku rase suke lak corak die skali ngn warna.. nice kan..
 
so kat belakang aku nk letak info aku n perkhidmatan aku..
wahhh... ^______^

Thursday, May 9, 2013

tonton teater banduan terhormat

mase aku p kursus dekat kl bulan lepas sempat lg aku melilau p tgk teater...
 teater ni diadakan dekat dewan pustaka n bahasa...
 walaupon tempat die kecik n audion sikit tp best sangat..
 teater mmg minat aku..osem punyer..
cerita die mengisahkan saat2 terakhir para banduan dalam sel terakhir sebelum ke tali gantung.. lakonan daripada jay,panjang yang blakon dalam juvana tu n bulat...
 bulat ni aku rase xpopular sebab xpenah nampak pon kt tv tp y 2 orang lagi tu biase la nampak..
n pengarahnye hairi safwan sendiri...
 aku just amik gambar sebelum nk masuk dalam ngn mase dorang masuk berlakon je sebab bateri handfon aku da nk abis da mase tu... enjoy... ^_____^
 
aku ngan geng2 hafis.. rakan 1 pejabat die..
 
banduan yang sentiasa tersenyum..
 
ni adalah salah satu art work kat luar teater tu.. aku mmg kagum giler lah.. die punye keje mmg fine giler... pakai tali n paku je tu... perghhh kagum... kagum...
 
maklumat banduan yang terlibat..
 
haaa ni maklumat media y dorang cipta sendiri.. hebatkan promo dorang.. hehehe
   haa ni tiket masuk... namenye projek ronggeng...
yang kat belakang tu wall of fame.. para tetamu boleh nyatakan kata2 semangat n what so ever kat situ...
 
ehhh!! kat sini tibe2 lak aku jadi tinggi hehehehe..
 
 
haa ni starting teater diorang.. mmg bersemangat lakonan dorang nih.. osem..
 
haaa... ni mase tengah berlakon.. karpet warne hitam tu mcm kawasan lokap penjara la n didinding tu mengambarkan bekas contengan n luahan bekas banduan yang pernah menginap di sel tu sebelum ke tali gantung... ending die pon superb.. si bulat di panggil untuk ke tali gantung... penghayatan para pelakon mmg tinggi.. siap nangis2 kuar air mata siap... hehehe best nye lau aku dapat berlakon teater lagi..
 
okey last picture... pengarah tengah di tebiu oleh astro AWANI!!
perghh 1st day bersiaran da masuk tv... tahniah.. tahniah...
teater ni berlangsung selama 4 hari.. kamis jumaat sabtu n ahad...
25/26/27/28 april 2013
^__________^
daku puas hati!
 
 


dinner unit fesyen kolej komuniti jeli

dinner dengan tema masquerade....
topeng tu mula2 aku beli warna silver penuh ngan silver dust.. then da dapat aku kaler lak pakai waterkaler ikut tema baju n hias dengan diamond y besau2.. hehehe..
 
me with my student...
 
ha ni close-up topeng aku buat..
 
kasut aku khas untuk malam tu.. buat sendiri senang di tanggalkan..
turban ni aku buat sendiri pakai kain satin 1 meter.. da siap lilit aku taruk bunga ros plastik.. bunga ni adalah bungan y buat hantaran aku dulu ekekeke..
 
mekap aku untuk dinner.. gigih kan.. siap beli contact lens kaler purple lg... punye la nk mekap sampai student sendiri terabai.. hohoho..
(pipi den bulat T_T )
 

kelas make-up n dandanan pengantin

kelas mekap aku buat awal tahun ni..
lupe bila..
yang mengajar aku..
n buat dekat kolej komuniti jeli..
student 10 orang...
10 orang pon penat giler weh..
ni panggil..
tu panggil...
the end of the day kaki aku sakit da..
penat kehulu kehilir..
 
 

Wednesday, May 8, 2013

iui kali ke-2

hehehe sorry uols lame menyepi...
buat pengetahuan semua aku buat rawatan iui kali ke dua bulan ni...
menyesal lak lame xpost sebab banyak benda jadi y nk diceritakan...
 
 1st refer 10/4/2013
k start dr awal proses ek..
1st jumpa gynae tu bawak la result darah d21 bagi kat doktor...
situ tulis progestron 8.00 je..
doktor cakap hormon aku rendah sangat..
normal 40 tp aku 8 je.. n die tgk keputusan darah iui lepas 42 lebih da...
die pon pelik la.. aku pon pelik la..
so keputusannye hari tu die suh buat iui..
n iui kali ni ubat subur bagi dengan high dose untuk tingkatkan balik paras hormon tu..
die bagi clomic 3 biji sehari, duphaston 2 biji sehari untuk 5 hari(untuk peyed), n jarum suntik 75ml sendiri..
jarum ni same ngan org suntik insulin tu..
best wo suntik sendiri.. huhuhu..
jarum tu adalah ubat untuk besarkan telor n mematangkan telo..
 
1st day peyed 18/4/2013
so bermula la start aku peyed hari kedua terus on clomic...
!!!!
 alamak! hari aku peyed n nk start ubat tu aku kene g kursus la pulak kat KL..
bayangkan camne aku panik sebab ubat suntik tu kene duk dalam keadaan sejuk...
tau pe aku buat? aku balut ngn kertas surat khabar..
sampai kl letak lam peti sejuk elly.. seb bek xkene panas..
 
so da abis on clomic dari hari sabtu hingga selasa,
hari rabu aku start suntik..
hehee punye takut sakit aku sapu kain alkohor y die bagi tu lame2..
ok la xsakit.. mgkin sebab jarumnye halus kot...
ok...suntik sorang2 rase seronok.. hehehe..
 
1st TVS 29/4/2013
k.. lepas amik ubat tu hari ke 12 aku buat TVS.. kompiden nih amik cuti.. mase tu hari isnin..
aku p check doktor terkejut!
apasal???!
rupenye telor aku xmatang lagi.. tp da ade da.. banyak sangat.. 12 kiri 13 kanan..
so doktor dengan kepelikkan die tanye la apasal telor xmatang..
so aku cakap la.... cycle aku 35hari bukan 28 hari..
baru la doktor sedar... xtanye dulu cycle aku bape hari.. so die suh datang balik hari kamis..
so cuti lagi lah aku...
 
key.... dalam perjalanan balik tu aku terpikir2 kejadian td... doktor xtau cycle aku 35..
maknenye keputusan darah d21 tu xbetul la kan...
 sebab tu paras hormon rendah sebab belum sampai masenye lagi...
INI BERMAKNA....
aku TERlebih SUBUR lah bulan ni yer..
 
2nd TVS 2/5/2013
scan TVS hari kamis tu leor matang dengan cantik kiri n kanan..
2 biji kanan n 2 biji kiri..
dalam hati da terpikir2 da...
4 tu....
then keputusan kamis tu doktor suh mai hospital kat wad bersalin cucuk ubat baru..
ubat untuk pecahkan telor..
die bagi punye lah besar jarum..
sparuh nyawa aku tgk..
 
so malamnye p la kat wad tu...
cakap nk cucuk tang punggung aku pon baring la atas katil tu macam kat spa tu.. hehehe
nurse tu cakap" haih xkan nk cucuk duduk camtuh?"
aku cakap la "da kate nk cucuk kat punggung??"
bile aku cakap tu aku palingkan punggung aku nk baikki kedudukan..
skali jatuh katil da.....
nasib bek aku xpegang kain langsir lau x mesti tercabut da..
 
then bile nk start cucuk tu punye la aku cuak..
mmg cuak giler la..
tp mujur la.. jarum yang doktor gynae tu bagi warne hijau..
warne hijau tu mmg sangat besar kot..
so aku mintak tukar warne biru..
tp.....
YA ALLAH!!!
saaakit woooo..... aku kaku membatu tahan sakit...
start dari jarum masuk, masuk ubat n cabut jarum mmg sakit....
aku terpikir... camne la aku nk beranak nanti leh x aku tahan nanti...
tp lepas die da cabut jarum tu sakit da xde da.. n pastu mmg xrase pape da..
 
iui day... 4/5/2013 sabtu
hari sabtunye aku start prosedur iui..
gigihkan doktor n nurse HSNZ.. dorang rela mai keje hari cuti demi nk tolong org..
hari tu aku mmg sedang menahan sakit perut dek telor aku y sedang membesar n nk pecah..
aku penat sangat hari tu sebab tahan sakit..
mase nk masukkan sperm tu aku mengaduh sakit..
doktor terkejut sebab slama iui xde lg org sakit..
dulu doktor roziana tu jugak y buat.. xde la sakit cam hari tu..
doktor tanya la sakit macammane?
aku cakap sakit macam buat HSG..
Perghh doktor cakap mmg sakit tuh.. lalu die suh nurse amik scanner scan wayar tu masuk rahim..
ok la sikit xsakit...
doktor suruh tdo rehat lam 30 minit
tp kene mengiring kiri kejap kanan kejap sebab telo dekat 2 2 belah ade...
then balik tu aku tertunggu2 lendir putih keluar...
n start dr hari sabtu tu aku jd merenyam sangat...
biase la org tengah subur mmg slalu nk Main..
 
date today 8/5/2013
so hari berlalu sampai la hari ni hari ke 6 after iui..
hari ni aku pose.. ade 7hari lg..
aku harap sempat la habis sebab hari ni aku da nampak perubahan badan aku..
org da ade pengalaman kenss... hehehehe..
puting dada aku da start sensitif, n bertukar warna jd pink..
erola juga mengembang n membengkak..
tp stil xde sakit lg...
n bab kencing lak.. setengah jam skali aku pi tandas..
setahu aku xde lak aku minum banyak air..
pelik lak hehehe..
n sejak smlm rahim aku kadang2 cramp..
n cpat penat da...
 
 
P/S = aku harap iui kali ni berjaya n embrio aku dapat melekat kat rahim aku.. harap xde da gangguan jin ke ape ke lepas buang hari tu... doakan semua selamat ye semua sampai la aku bersalin.. ehehehe..
nk tunggu 15hb ni tarikh sepatutnye menampal didinding.. n 22 due period..
 
makanan yang diamalkan..
-asid folic
-duphaston 2 biji sehari
-susu anmun materna
 
makanan yang dielak
-buah salak
-betik muda
-nenas
-durian
-telor penyu(huhuhu mengidam sangat nih.. xtau bile leh dapat)
-sushi ( aku da serik da makan.. last makan sampai termuntah2 da)
-air tebu
-air kelapa
-mangga masam (mmg xsuke pon.. aku xsuke benda2 masam)
-eno (member aku keguguran pas minum nih)
-air berkarbonat
-jajan (xelok untuk pertumbesaran janin ye la dalam tu kan banyak kimia..)
 
tu je kot dulu... aku dalam proses research pasal suplimen y boleh dimakan untuk awal2 kehamilan.. nk cari ubat pe y blh bagi budak jadi cerdik n pintar.. hehehe (cepat beno kan aku pk.. saat ni aku da pikir sampai saat bersalin da... positif ke belum pon xsure lg isk3 =.=")

Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Anda Minggu Per Minggu (0-12 minggu)

 

Perkembangan bayi dalam kandungan anda minggu perminggu. Bagaimanakah perkembangan bayi anda mulai dari minggu pertama kehidupannya? Pada trimester pertama kehamilan anda ini. Perkembangan apa saja yang akan terjadi pada bayi dalam kandungan anda.
Perkembangan bayi dalam kandungan anda akan menjadi salah satu hal yang sangat menyenangkan dalam proses kehamilan ini karena hampir semua apa yang anda lakukan berefek tehadap bayi dalam kandungan anda ini. Mari kita melihat apa saja perkembangan dan perubahan yang terjadi pada bayi pada periode awal kehidupannya.

Minggu ke 1:
Pada minggu ini, menjadi menstruasi yang terakhir sebelum kehamilan. Perdarahan terjadi dan hormone-hormon ditubuh mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan.
Minggu ke 2 :

Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.
Minggu ke 3:

Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan terjadi pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tuba falopi. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi maka dinamakan zygote
Minggu ke 4:

Saat buat si zygote kecil untuk menemukan tempat didalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak mendapat menstruasi, dan menjadi tanda pertama kemungkinan kehamilan. Pada beberapa wanita mendapatkan sedikit perdarahan dan disalahartikan sebagai menstruasi, sebenarnya perdarahan yang sedikit itu karena implatasi dari zygote ke dinding rahim anda.
Minggu ke 5:

Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji aple dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, sistim saraf mulai berkembang.
Minggu ke 6:

Embrio terlihat seperti berudu. Pada minggu ini dapat mengenali kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas.Pada minggu ini pembentukan awal dari hati, pancreas, paru-paru,kelenjar tiroid dan jantung.
Minggu ke 7:

Jantung sudah terbentuk lengkap. Saraf dan otot bekerja bersamaan unutk pertama kalinya. Bayi mempunyai reflek dan bergerak spontan(anda belum dapat merasakannya). Akhir minggu ke ini otak akan terbentuk lengkap.
Minggu ke 8:

Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbagi menjadi komponen paha, kaki,tangan, lengan, bahu. Organ reproduksinya mulai terbentuk begitu juga dengan kartilago dan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Didalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan lobi penciuman di otak.
Jantung sudah memompa dengan kuat dan irama teratur.
Minggu ke 9:

Pergerakan pertama fetus dapat dideteksi dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.
Minggu ke 10:

Tulang sudang menggantikan kartilago. Diafragma memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga proporsi kepala lebih besar daripada tubuh.
Minggu ke 11:

Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).
Minggu ke 12:

Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk.
Dengan signal dari otak, otot akan merespon dan bayi sudah dapat menendang.
Akhir trimester pertama,organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.